Úřad pro politickou výchovu dětí? Spor mezi ministryní a KDU-ČSL

16.01.2017 8:01

V koncepci výchovy k občanství, která chce změnit myšlení školáků a již připravuje ministerstvo školství, je mimo jiné v plánu i instituce, která by na to dohlížela. Lidovecký expert na školství Jiří Mihola s tím však nesouhlasí. Svá slova uvedl pro rozhovor v časopisu Týden.

Úřad pro politickou výchovu dětí? Spor mezi ministryní a KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

„Občanské vzdělávání není žádná novinka. Už dnes se na školách vyučuje předmět občanská výchova, navíc je tu i řada zajímavých mimoškolních projektů, jako je třeba simulace jednání parlamentu pro mládež. Jde vlastně o školu hrou. Z mezinárodních srovnání ale vyplývá, že na tom bohužel v občanském vzdělávání nejsme moc dobře,“ konstatuje Mihola. Podle něj však není třeba zřizovat nové instituce, ale zkvalitnit současnou výuku. „Především musíme posílit pedagogické fakulty vysokých škol, a to jak při přípravě budoucích učitelů, tak i při tvorbě vzdělávacích materiálů. Zároveň od učitelů slýchám, že se bojí o politice ve škole učit. Je to zejména kvůli zkušenosti z komunistické politické výchovy, která byla tím pověstným vymýváním mozků. Demokratická občanská výchova ale musí vypadat úplně jinak,“ dodal.

On sám se v celé otázce poměrně výrazně angažoval – před více než dvěma lety bylo schváleno jím navrhované usnesení o podpoře občanského vzdělávání. Podle jeho slov je důležité klást důraz více na praxi než na teoretické poznatky. „Je třeba, aby občanská výchova učila kritickému myšlení, schopnosti diskutovat nebo třeba práci s textem. To jsou všechno kompetence, které by měl občan v 21. století mít. Zcela konkrétně – ne vést pětačtyřicet minut monolog a pak nechat žáky napsat test. Raději nechat žáky v hodinách diskutovat například o tom, jaký typ vládnutí považují za lepší a proč,“ dodal.

Závěrem pak poznamenal, že občanské vzdělávání by nemělo být zneužíváno pro levicovou ani pro pravicovou indoktrinaci. „To je důležité zejména u vzdělávacích materiálů a metodik pro učitele, nesmějí nikomu takříkajíc nadržovat,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …