Úřad si došlápl na solárníky. Dostali tučné pokuty

08.12.2016 12:34

Pokuty v celkové výši 41 milionů korun udělila Státní energetická inspekce (SEI) celkem 44 solárním elektrárnám. Viní je z toho, že byly do provozu uvedeny později, než tvrdí jejich majitelé. O případu píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Úřad si došlápl na solárníky. Dostali tučné pokuty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Elektrárny tvrdí, že začaly vyrábět elektřinu v samém závěru let 2009 a 2010. Od 1. ledna se přitom zásadně snižovala podpora, a pokud by se dokončení elektrárny opozdilo byť o jediný den, vydělaly by svým majitelům mnohem méně. Zároveň by výrazně klesla částka, kterou na zelené zdroje doplácejí spotřebitelé elektřiny a stát. To je přes 40 miliard ročně.

MF DNES získala data o pokutách na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Nejvyšší pokutu 23,5 milionu korun dostal solární park Falcon Mimoň, patřící fondu EnerCap. Jeho zástupci včera na zaslané dotazy nereagovali.

V síti inspekce uvázly také elektrárny Bežerovice, Chýnov a Čekanice patřící do skupiny ČEZ. Kvůli posledně jmenované obvinila policie dva manažery energetické firmy z podvodu, jak nedávno upozornil Český rozhlas.

Deník upozorňuje, že udělení pokuty automaticky neznamená, že se solární elektrárna přesune do sazby s nižší výkupní cenou zelené elektřiny stanovenou pro rok 2010, respektive 2011. To může udělat až operátor trhu s elektřinou OTE poté, co soud vyřkne konečný verdikt. Většina majitelů přitom podala proti rozhodnutí energetické inspekce žalobu, takže se kauza může vléct ještě léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…