Úřad vlády jde proti zákonu, píše server. Kvůli tlaku na nízké ceny

14.06.2015 8:58

Odbory volají po dalším a dalším navyšování minimální mzdy a vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) jim vychází vstříc, což se příliš nelíbí mnoha zaměstnavatelům. Jenže se ukazuje, že kabinet sice minimální mzdu navyšuje, ale sám občas lidem platí míň, než by podle vlastních plánů měl. Projevuje se to např. na ostraze Úřadu vlády ČR, na což upozorňuje server Týden.cz.

Úřad vlády jde proti zákonu, píše server. Kvůli tlaku na nízké ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Například Generální finanční ředitelství podle ministerstva platí své hlídací službě 52 korun bez daně z přidané hodnoty na hodinu. Úřad vlády je na tom ještě hůře, jeho platba se pohybuje ve výši 46,84 koruny bez DPH na hodinu,“ informuje server s tím, že průměrná mzda v Česku v roce 2013 přesáhla 25 tisíc korun, jenže pracovníci bezpečnostních agentur si především kvůli tvrdé konkurenci přišli na mnohem méně.

V roce 2013 to bylo něco málo přes 11 tisíc. „Zaručená minimální mzda strážných je přitom necelých 61 korun na hodinu,“ konstatuje prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiří Kameník ve vyjádření pro server. Tlak na bezpečnostní agentury by mohl zmírnit chystaný nový zákon o bezpečnostních a detektivních službách. Pokud povede k tomu, že agentury nebudou muset porušovat zákon, aby se vůbec uživily, a úřady je k tomu nebudou tlačit požadavkem na co nejnižší cenu za jejich služby, lidé budou zřejmě spokojenější.

Stojí také za pozornost, že se Úřad vlády ke zmíněným informacím nevyjádřil, a to ani na požádání serveru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…