Úřad vlády se hájí jako vykutálený zloděj, říká exposlanec

30.08.2013 13:12

Po nástupu vlády premiéra Jiřího Rusnoka začal Úřad vlády pod vedením Radka Augustina (dříve SPOZ) zveřejňovat informace o platech zdejších pracovníků z dob Topolánkovy, Fischerovy i Nečasovy vlády. Podle informací serveru Lidovky.cz to má ale háček. Často jsou zveřejňovány jen úřední pozice a jejich platové ohodnocení - bez jmen konkrétních osob.

Úřad vlády se hájí jako vykutálený zloděj, říká exposlanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na středečním jednání vlády byli přítomni kromě Karla Schwarzenberga a Kamila Jankovského všichni ministři

Úřad vlády se brání, že zákonné povinnosti učinil za dost a nemůže být nucen upřednostňovat právo na informace před právem na ochranu soukromí. Opírá se přitom o právní stanoviska odlišná od těch, která vyžadují podání kompletních informací. Zastáncem co nejširší informovanosti veřejnosti je i jeden z autorů zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

Úřad se zaštiťuje doporučením Ministerstva vnitra

"Veřejně vyzýváme pana Oldřicha Kužílka, aby neprodleně podal podnět Úřadu vlády dle zákona o svobodném přístupu k informacím na odtajnění konkrétních jmen se zveřejněnými platy. Jedině tak bude možné prostřednictvím nezávislého soudu ověřit správnost postupu našeho úřadu,“ píše Jan Hrubeš, mluvčí vlády.

Kužílek však obdobná prohlášení odmítá s poukazem na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Úřad vlády se podle jeho názoru chová jako zloděj, který po svém zadržení prohlásí, že má jiný právní názor na trestný čin krádeže.

Úřad vlády však stále trvá na svém a připomíná, že se řídí metodickými pokyny Ministerstva vnitra. Tyto pokyny vyzývají k obezřetnosti v případě podávání informací veřejnosti. Kužílek to však opět odmítá. "Představa, že metodický pokyn je silnější než listina základních práv a svobod je vskutku komická," říká pro server Lidovky.cz.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…