Úřadující šéf ODS Kuba přišel k výslechu kvůli kauze Nagyová

23.08.2013 10:36

Úřadující šéf ODS Martin Kuba dnes vypovídal na policii v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Kriminalisté se ho ptali na údajné "trafiky" pro exposlance ODS. Politik novinářům při svém odchodu řekl, že se nezúčastnil žádných jednání, která by souvisela s výměnou poslaneckého mandátu za místa ve firmách se státní účastí.

Úřadující šéf ODS Kuba přišel k výslechu kvůli kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Jeho výslech bude pokračovat příští týden, přerušen byl kvůli schůzce předsedů politických stran s prezidentem. Žalobci tvrdí, že se exposlanci Ivan Fuksa, Pavel Tluchoř a Marek Šnajdr vzdali mandátu, čímž umožnili schválení daňového balíčku tehdejší Nečasovy vlády, s nímž nesouhlasili. Údajnou protislužbou pro ně prý bylo získání lukrativních postů. "Já jsem s nimi nikdy žádné jednání, které by souviselo s jejich vzdáním se mandátu nebo s nějakou jinou pozicí, nevedl," prohlásil při odchodu z výslechu Kuba.

Spekulovalo se, že se kriminalisté budou politika ptát i na jeho setkání s kontroverzním lobbistou Ivo Rittigem před loňským kongresem občanských demokratů. Na tyto dotazy však - alespoň prozatím - nedošlo. "Vzhledem k tomu, že teď musím za panem prezidentem, jsme naši komunikaci přerušili a budeme v ní pokračovat ještě příští týden," vysvětlil Kuba. Jeho dnešní výslech v budově Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v pražské ulici Na Perštýně trval zhruba hodinu a půl.

Kuba přiznal, že se viděl s Rittigem

Politik nedávno připustil, že se s kontroverzním Rittigem, na nějž se policie rovněž zaměřuje v souvislosti s vyšetřováním kauzy Nagyové, loni setkal. Říjnové schůzky zdůvodnil tím, že u "zákulisního hráče" Rittiga mapoval před listopadovým kongresem situaci ve straně.

"Já jsem viděl pana Rittiga na pár schůzkách před kongresem ODS, kde se projednávala nějaká situace uvnitř ODS. Toť vše," zopakoval dnes.

Z údajného podplacení exposlanců viní žalobci Nečasovu spolupracovnici a přítelkyni Nagyovou a někdejšího Fuksova náměstka Romana Bočka. Nagyové kladou za vinu také údajné zneužívání Vojenského zpravodajství ke sledování zaměstnanců Úřadu vlády a Nečasovy manželky. Kauza vedla k pádu vlády a Nečas se také vzdal funkce předsedy ODS. K případům kolem Nagyové se kriminalisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z Rittiga a dalších lobbistů Romana Janouška či Tomáše Hrdličky.

reklama

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…