Úřadům v Německu vadí jedna strana, je prý příliš proti uprchlíkům. Tak se ji chystají natvrdo zakázat

01.05.2016 7:24

Americký deník The Washington Post se věnuje snaze německých úřadů zakázat činnost údajně „krajně pravicové“ Národnědemokratické strany (NPD). Tato strana se aktuálně staví proti přistěhovalecké politice kancléřky Angely Merkelové.

Úřadům v Německu vadí jedna strana, je prý příliš proti uprchlíkům. Tak se ji chystají natvrdo zakázat
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Národnědemokratická strana vznikla v roce 1964 a před několika lety již jeden pokus postavit ji mimo zákon proběhl. Tehdy se nakonec soud přiklonil na stranu NPD a strana mohla ve své činnosti dál pokračovat. Nyní se bude soud zabývat tím samým krokem znovu. „Je to velmi radikální strana. Nepřímo vyznávají násilí a rasismus. Jejich ideologie ohrožuje politickou kulturu v naší zemi. Pokud by nadále šířili své myšlenky, mohli by zničit náš politický systém,“ cituje deník politologa a experta na krajní pravici Hajo Funkeho.

O zákaz formálně požádala soud v Karlsruhe horní komora německého parlamentu. Jako důvod uvedla skutečnost, že NPD je rasistická, antisemitská a ohrožuje demokracii v zemi. Soud žádosti vyhověl a 1. května začne třídenní slyšení. Jak uvádí The Washington Post, NPD vystupňovala zastrašování svých politických oponentů v důsledku uprchlické vlny. „Poslední dva roky opět ukázaly, čeho je NPD schopna. Podněcují k nenávistným činům. Násilí vůči osobám a žhářské útoky směřované na uprchlická centra jsou důsledkem těchto aktivit,“ uvedl prezident Spolkové rady Sanislaw Tillich.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Násilí iniciované krajně pravicovými silami je v Německu na vzestupu. Jak nedávno uvedl berlínský deník Tagesspiegel, policie eviduje za loňský rok 921 případů násilných případů, které má na svědomí krajně pravicová nebo neonacistická scéna,“ píše americký deník a dodává, že toto číslo je dvojnásobné ve srovnání s rokem 2014. V neméně varovném tónu The Washington Post zmiňuje hnutí PEGIDA a jejího vůdce Lutze Bachmanna, který stanul tento měsíc před soudem v Drážďanech kvůli obdobnému obvinění jako NPD.

Ve výčtu „krajně pravicových stran“ působících v Německu nesmí z pohledu amerického deníku chybět ani Alternative für Deutschland (AfD), která výrazně uspěla ve spolkových volbách minulý měsíc. „AfD je euroskeptická strana, ale není úplně jednotná v názoru na to, jak přísnou linii zaujmout ve vztahu k migrační krizi,“ konstatuje The Washington Post a cituje v závěru svého textu místopředsedu výše zmíněné NPD Franka Schwerdta, který rezolutně odmítá, že by Národnědemokratická strana šířila nenávist a násilí.

„Snaha zakázat činnost naší straně je politicky motivována. Mělo by nám být přece umožněno mít jiný názor na přistěhovaleckou politiku, než má vláda. Jsme v principu proti zakazování jakékoli politické strany. Něco takového vždy vzbuzuje podezření, že se politický establishment hodlá zbavit své politické konkurence,“ je přesvědčen Schwerdt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…