Úřady budou oceněny podle ochoty poskytovat informace

29.09.2014 6:05

Úřady dnes budou oceněny podle toho, jak jsou ochotny poskytovat informace. Soutěž každoročně pořádá Otevřená společnost. V letošním 12. ročníku odbornou porotu nechala vybírat z 96 ověřených příkladů nejhoršího a nejlepšího přístupu institucí k právu na informace. Dalších 45 z rekordního počtu 141 nominací musela vyřadit například pro nedodržení kritérií soutěže.

Úřady budou oceněny podle ochoty poskytovat informace
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Většina nominací tradičně spadala do kategorie, která se týká případů arogance a nepřístupnosti úředníků. Mezi kandidáty tradičně převažují radnice, soudy a ministerstva. Letos k nim přibyl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo vedení Ústí nad Labem za postupné kroky ke zrušení tamního Činoherního studia. NKÚ byl navržen naopak na pozitivní cenu za zveřejňování přehledu prováděných kontrol s možností podat k nim oznámení.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových byl nominován za to, že prý požadoval 60.000 korun za poskytnutí informace, kolik utratil za počítače. Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo navrženo na negativní ocenění za to, že prý odmítlo sdělit, kteří živnostníci mají koncesi na prodej alkoholu.

Negativní ocenění loni dostal pražský magistrát

Naopak na pozitivní cenu byl navržen Kolín, a to za zavedení služby z názvem Lepší místo. Jejím prostřednictvím přijímá od občanů náměty na vylepšení veřejného prostoru ve městě. Děčínská radnice má šanci na podobné ocenění díky tomu, že na svém webu zpřístupnila informace z rozpočtu města, zadávaných veřejných zakázek nebo účetních výkazů.

Loni mezi radnicemi bodovalo Nové Město na Moravě za zveřejnění rozpočtu na internetu v „rozklikávací" podobě, díky níž se lidé mohou přehledně dozvědět o každé položce. Dvě pozitivní ocenění dostal Liberecký kraj za zveřejňování smluv v registru na internetu. Negativní ocenění si vysloužil pražský magistrát za „mimořádně rozsáhlou systematickou obstrukci", když vytrvale odmítal poskytnout údaje o odměnách vysokých úředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…