Úřady kontrolovaly porušování cen. Vysoké pokuty padaly i v pohřebnictví

30.06.2013 20:25

Úředníci s pravomocí kontrolovat cenové předpisy za loňský rok ve 39 případech zjistili, že krematoria a pohřební služby se dopustily mnoha pochybení. Celkově za to padly pokuty ve výši 539 tisíc korun. Nejčastějších chyb se poskytovatelé služeb dopouštěli v tom, že neuchovávali kalkulace cen služeb dostatečně dlouho.

Úřady kontrolovaly porušování cen. Vysoké pokuty padaly i v pohřebnictví
Foto: Pavlína Válová
Popisek: Rakev pro vládu

Mimo to úředníci z finančních ředitelství zjistili, že firmy do cen zahrnovaly neoprávněné náklady. Podle Deníku.cz šlo například o mzdy v plné výši, přestože mzdy zahrnovaly i činnosti zaměstnanců, které nespadají do cenové regulace. Firmy také účtovaly obstaravatelskou provizi u zpopelnění zemřelých a uplatňovaly neoprávněné náklady na dopravu.

Neoprávněné náklady, chybějící ceny

Pohřební ústavy a krematoria navíc fakturovaly jiné ceny, než deklarovaly v ceníku, některé ceny navíc v ceníku vůbec nebyly. Šlo o účty za telefon nebo třeba za dechovku při smutečním obřadu.

Podle dostupných údajů je v Česku nejčastějším způsobem pohřbívání zpopelňování. Podle Sdružení pohřebnictví ČR jde o důsledek hospodářské krize, kvůli které začali pozůstalí na pohřbech svých příbuzných šetřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…