Úřady možná nechají odstranit část tunelu Blanka. Už to začaly projednávat

16.12.2013 16:16

Stavební odbor Prahy 6 začal jednat o odstranění části tunelu Blanka, kterou považuje za nepovolenou stavbu. Informaci týdeníku Euro potvrdil mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Pražský magistrát jako investor stavby požádá podle mluvčí Terezy Králové o dodatečné povolení stavby.

Úřady možná nechají odstranit část tunelu Blanka. Už to začaly projednávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Podle informací Eura jde o napojení Blanky na současný Strahovský tunel. Tuto část staví společnost Eurovia spolu s Energií na základě kontraktu za téměř 2,5 miliardy korun. Na tomto úseku se zatím stavební práce nezastavily, ale firma provedla přeložky inženýrských sítí a svedení potoka Brusnice do potrubí bez stavebního povolení.

"Při stavebním řízení na část přeložek kanalizačních sítí bylo zjištěno stavebním úřadem, že byla nedopatřením zahájena část těchto přeložek, a tím musel stavební úřad dle zákona vydat usnesení zamítnutí žádosti o stavební povolení a následně vydat oznámení o zahájení řízení o odstranění stavby," vysvětlila na dotaz ČTK Králová. Magistrát podle ní požádá o povolení dodatečně.

Pokud by stavební odbor nenašel cestu ke zlegalizování stavby, Praha by podle Eura musela řešit, jak vrátit potok do původního koryta. Taková situace ale podle informací ČTK pravděpodobně nenastane. "Stavební úřad je povinen toto řízení zahájit dle zákona a hlavní město Praha má možnost podat ve lhůtě 30 dnů od zahájení řízení žádost o dodatečné povolení stavby," uvedl Halmoši. Úřad pak patrně rozhodne ve prospěch investora.

Metrostav nedávno přerušil práce na stavbě Blanky a obrátil se na rozhodčí soud, protože mu město dluží přes dvě miliardy korun. Radnice zpochybnila platnost kontraktu, jelikož smlouvu ani její obrysy neprojednalo zastupitelstvo. To by mělo podle výkladu některých právních kanceláří a magistrátního kontrolního odboru rozhodnout o každém nabytí nemovitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…