Úřady práce omezí otevírací dobu, vrátí se ke starému systému

02.01.2014 14:41

Některé úřady práce zřejmě dočasně omezí úřední dobu, v níž se věnují klientům. Úředníci budou totiž muset údaje o dávkách rychle přepsat do staronových systémů, aby mohli peníze od státu vyplácet.

Úřady práce omezí otevírací dobu, vrátí se ke starému systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ač projekt stál miliony, úředníci nesmějí podávat žadné informace

Úředníci už nesmějí dva roky starý systém používat, kvůli porušení pravidel při jeho výběru to zakázal antimonopolní úřad. Úřady se tak úplně vrací k původnímu dodavateli. Generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková řekla, že by to měly podle plánu zvládnout za leden.

Nový systém pořídilo Ministerstvo práce a sociálních věcí za svého tehdejšího šéfa Jaromíra Drábka (TOP 09). Nevybralo ho v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách, zakázal tedy systém používat. Před dvěma lety, kdy se novinka narychlo zaváděla, úředníci museli pracovat několik týdnů přesčas, programy kolabovaly, tvořily se fronty a lidé dostávali dávky se zpožděním.

"Podruhé tak naši lidé i klienti platí za stejnou chybu tehdejšího vedení Ministerstva práce a sociálních věcí, které se rozhodlo v roce 2012 nahradit léta fungující a v praxi ověřené programy s mnohem větším záběrem hybridním modelem podpory výplaty sociálních dávek. Bez jakékoli přípravy a zkušebního provozu," uvedla Bílková.

Nové produkty od Fujitsu obstarávaly jen část agendy, zbytek měla na starosti původní firma OKsystem. Ta nyní opět přebírá celou záležitost. Šéfka úřadu řekla, že staronové systémy už dodavatel aktualizoval, přechod by se měl podle harmonogramu zvládnout v lednu. Úředníci znovu budou muset pracovat přesčas. S výdaji na odměny ale rozpočet nepočítal. Bílková bude situaci řešit s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Největší problém vidí v tom, aby všechna data byla správná a do staronových systémů se přenesla v co nejkratší době.

Podle Bílkové systém, od něhož se ustupuje, dosud "ideálně nefungoval" a jeho zavedení znamenalo finanční zátěž a dopadlo na úředníky i klienty. "Pověst úřadu utrpěla, nikdo od nás neočekává nic než problém," míní šéfka Úřadu práce.

Podle ní mnozí zaměstnanci, kteří s původními aplikacemi pracovali, už v úřadech nejsou. Nynější pracovníci se tedy budou muset vyškolit. Se školeními se začne hned 3. ledna, základní příprava by měla skončit do dvou týdnů. "Musíme proškolit opravdu všechny uživatele. Uděláme vše pro to, aby přechod na nové informační systémy výplatu dávek nijak neohrozil," dodala šéfka úřadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…