Úřady rozhodnou o registraci kandidátek pro sněmovní volby

30.09.2013 6:17

Krajské úřady dnes rozhodnou o registraci kandidátních listin pro říjnové sněmovní volby. Připustí k nim strany, které nejpozději v neděli dokázaly opravit chyby na kandidátkách. Vyřazení podle dosavadních informací hrozí zejména dvěma menším neparlamentním seskupením. Počet volebních stran by se tak mohl snížit na 22.

Úřady rozhodnou o registraci kandidátek pro sněmovní volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky do senátních voleb

Rozhodnutí o tom, které strany budou vpuštěny do volební arény, zatím částečně padlo v Jihomoravském kraji. Jistotu registrace tam už má 18 z 19 kandidujících stran. Podobně jen na závěrečný úřednický úkon čekají strany ve Zlínském kraji a Karlovarském kraji.

Vyřazení hrozilo podle dostupných informací hlavně brněnské straně Aktiv nezávislých občanů, která mnohde nedoložila zaplacení patnáctitisícového volebního příspěvku. Do voleb možná nezasáhne ani nové hnutí Volební principy prázdných a blokovaných židlí (mandátů), které se přihlásilo jen ve středních Čechách. Žádost Ministerstvu vnitra o zapsání na seznam registrovaných stran a hnutí předložilo teprve před týdnem a bez splnění zákonných podmínek.

Kandidujícím stranám pak státní volební komise ve středu vylosuje volební čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky s jejich kandidáty. Strany je také budou moci využít ve volební kampani. Od 14. do 23. října budou moci tlumočit svá poselství prostřednictvím veřejnoprávní televize a rozhlasu, kde budou mít vyhrazený prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…