Úřady v případu Kliniky nemohou bez rozhodnutí soudu nic dělat

06.06.2016 13:08

Úřady musí s dalšími kroky ohledně budovy na pražském Žižkově, kterou obývají squatteři z Autonomního sociálního centra Klinika, čekat na rozhodnutí soudu a orgánů činných v trestním řízení. Podle vydaného předběžného opatření úřad sice může vyměnit zámky, ale klíče musí předat i osobě, která měla objekt za Kliniku vypůjčenou. Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu to řekla po dnešním jednání bezpečnostního grémia Prahy 3.

Úřady v případu Kliniky nemohou bez rozhodnutí soudu nic dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Zchátralý objekt patřící státu squatteři obsadili koncem roku 2014 a později ho ÚZSVM na rok půjčil jejich zástupkyni Tereze Virtové. "Je zde předběžné opatření, které říká, že slečna Virtová si může ponechat klíče od objektu, může si v něm ponechat své věci, a neměla by do něj vstupovat," vysvětlila starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Úřad zámky v budově vyměnil nedávno po první evakuaci Kliniky kvůli anonymní hrozbě bombou. I když jsme objekt řádně zabezpečili, tak do něj násilně vnikli a obsadili ho lidé, kteří tam jsou do dnešního dne, uvedla ředitelka ÚZSVM.

Podle ní úřad už využil veškeré civilní i trestněprávní prostředky, které mu právní řád dává. "Po stránce civilní čekáme, jak dopadne rozhodnutí soudu... Po stránce trestní čekáme, jak dopadnou přípravná řízení u orgánů činných v trestním řízení," vysvětlila Arajmu.

Starostka Hujová svolala na dnešek bezpečnostní grémium, protože se obává o bezpečnost občanů městské části. Pozvala na něj i ministry Andreje Babiše (ANO) a Milana Chovance (ČSSD), ani jeden ale na jednání nepřišel. "Jsme oběti toho, že dodržujeme platné právní předpisy této země. Lidé, kteří se rozhodnou zasquattovat majetek, mají bohužel větší možnosti," dodala Hujová. Podle ní je vyhrožováno nejen Klinice, ale také vedení radnice.

Výpůjčka objektu centru Klinika skončila na začátku března, každý další den aktivistům nabíhá tisíc korun pokuty za to, že objekt neopustili. Jde už o více než 90.000 korun, část z nich aktivisté zaplatili.

Anonym v posledních týdnech čtyřikrát v objektu nahlásil bombu, dvakrát poté policie budovu evakuovala a aktivisty do ní nepustila zpět. Pokaždé se ale vrátili a komunitní centrum Klinika proti vůli úřadů dál provozují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…