Urážíte novináře, Češi. Nadáváte jim, vadí EU. Menšiny, pohlaví. Takto napravit

26.04.2021 14:23

Žurnalisté jsou v ohrožení a při pandemii se to ještě zhoršilo, tvrdí Evropská komise. Chce dát členským státům „doporučení“, aby se situace zlepšila. Mělo by být například těžší jim zabraňovat v přístupu k událostem veřejného zájmu a žalovat je. „Doporučení také vezme v potaz, co by členské státy mohly udělat proti širokému spektru výhrůžek na internetu, kterým novináři čelí,“ píše se v dokumentu Evropské unie, ke kterému se opět může vyjádřit veřejnost. A součástí nápravy je i iniciativa, o které jsme již psali, jež by vzala státům možnost si o nenávistných projevech samostatně rozhodovat.

Urážíte novináře, Češi. Nadáváte jim, vadí EU. Menšiny, pohlaví. Takto napravit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spolek Pulse of Europe při pouliční prezentaci zveřejnil odpovědi politických stran kandidujících do Evropského parlamentu na 12 otázek týkajících se budoucnosti EU

Evropská unie podle zprávy o právním státu z roku 2020 a zprávě o pluralitě médií došla k závěru, že stouplo množství útoků vůči novinářům. „Aby těmto problémům čelila, tak Evropská komise ve svém akčním plánu Evropské demokracie oznámila svůj záměr dát členským státům doporučení, která mají zajistit žurnalistům v EU bezpečí,“ píše se v dokumentu, ke kterému se až do 20. května 2021 může veřejnost vyjadřovat.

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí
Zpráva o právním státu hovoří zejména o vraždách novinářů, kteří se věnovali odhalování korupce ve vysokých patrech politiky a v oblasti organizovaného zločinu. Počet útoků a napadení údajně roste. Nicméně, v poznámce pod čarou Česko zmíněno není, naopak je zmíněno Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Španělsko a Maďarsko.

Konkrétně se ve zprávě u Česka píše: „Přestože novinářům nehrozí žádná fyzická újma, slovní urážky a výhrůžky namířené proti nim nejsou v politickém diskurzu ničím výjimečným. Platforma Rady Evropy pro podporu ochrany žurnalistiky a bezpečnosti novinářů nezaznamenala v letech 2019 a 2020 v České republice žádné varovné signály. Také podle zprávy nástroje pro sledování plurality sdělovacích prostředků (MPM) pro rok 2020 nejsou rizika spojená s novinářským povoláním, normami novinářské práce a ochranou novinářů nijak velká.

Uvádí se v ní však, že ‚slovní urážky, pomluvy a výhrůžky namířené proti novinářům se staly běžnou součástí politického projevu jak populistických, tak pravicových stran‘, jakož i jednotlivých politiků. Je třeba také poznamenat, že mezi plánovanými sankcemi za pomluvu je i trest odnětí svobody, a to až na jeden rok a jako vedlejší trest.“

Evropské komisi dělají starosti demonstrace. Pandemie prý ukázala, jak jsou novináři důležití v poskytování ověřených informací, ale také zvýšila riziko pro žurnalisty, kteří reportovali z protestů a demonstrací. 163 žurnalistů a pracovníků médií bylo údajně napadeno právě když pokrývali protesty a demonstrace.

Další kámen úrazu je dle Evropské komise kyberprostor, kde novináři čelí výhrůžkám údajně ve 23 ze 30 analyzovaných zemí. „Žurnalisté jsou nejen cílem projevů nenávisti na internetu (včetně výhrůžek násilím), ale také cílem nelegálního sledování, hacknutí e-mailových schránek, útoků DDoS a kyberšikany,“ praví Evropská komise s tím, že občas jsou tyto útoky koordinované. Tyto útoky prý nejvíce cílí na ženy v novinářské profesi a také na reportéry, kteří se zabývají nebo jsou členy sexuálních nebo etnických menšin.

Co s tím? Evropská komise hodlá vydat členským státům doporučení. Zaprvé, aby na národní úrovni vznikly záruky, které by žurnalistům zaručily, že budou moci plnit „svou klíčovou roli v místě dění“ a daly jim neomezený přístup k místům, zdrojům a reportážím z událostí veřejného zájmu.

V doporučeních je také zřízení míst a služeb, na které by se ohrožení žurnalisté mohli obrátit, například telefonních linek. „Doporučení také vezme v potaz, co by členské státy mohly udělat proti širokému spektru výhrůžek na internetu, kterým novináři čelí,“ píše se dále v dokumentu a doporučení by také mělo vzít v potaz, co by členské státy mohly udělat ve zlepšení situace pro novinářky a také pro novináře, kteří se zabývají menšinami nebo jsou členy menšin.  

„Například bude mít za cíl zvýšit transparentnost v pokrývání útoků založených na pohlaví a také zajistit dostupnost školení zaměřených na problémy genderu, nerovnosti a inkluzivity. Doporučení bude plně v souladu s iniciativou bojovat s násilím proti ženám a proti domácímu násilí,“ píše se dále. Doporučení by měla být také namířená proti žalobám, které ztěžují nebo znemožňují novinářům „veřejnou účast“.

„Zmíněné akce budou obsahovat již zveřejněný cíl rozšířit seznam zločinů na úrovni EU dle článku 83 dohody o fungování Evropské unie o útoky z nenávisti a projevy nenávisti,“ uvádí dokument. Jedná se o iniciativu, o které jsme již informovali a u které už například Společnost pro obranu svobody projevu vyjádřila značné znepokojení z dopadů na svobodu slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…