Urážka naší země! Mává Václav Klaus rakouskými novinami. Jde o naše volby

29.10.2017 20:14

Druhý český prezident Václav Klaus se pro deník Právo ještě jednou vyjádřil k volbám. Aniž to prý tušil, pronesl těsně po volbách takřka prorocký výrok. Jaký?

Urážka naší země! Mává Václav Klaus rakouskými novinami. Jde o naše volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Když jsem v sobotu po sedmé hodině večer pronášel na iDnes.cz svůj první komentář po zveřejnění výsledků našich parlamentních voleb, podvědomě jsem jako první tezi řekl, že volby byly vítězstvím demokracie, že volič promluvil a že ti, kteří nevyhráli, by měli jejich výsledky respektovat. To byl z mé strany zcela automaticky a spontánně vyslovený výrok. Žádné – s výsledky voleb nespokojené – politiky a komentátory jsem v tu chvíli ještě neslyšel. Ukázalo se to být prohlášením téměř prorockým,“ poznamenal hned na úvod svého volebního komentáře, který přetiskl Neviditelný pes, Václav Klaus.

Kromě deníku se text objevil také na serveru Institutu Václava Klause.

Druhý český prezident prý nenaráží ani tak na domácí reakce, protože nechce, by byla jeho slova chápána jako vměšování se do politické situace. Klaus prý reaguje spíše na komentáře v zahraničním tisku. Šokován byl prý např. textem rakouského deníku Kurier, v němž se dočetl, že čeští voliči ve volbách vyjádřili frustraci z demokracie. Klaus se tímto závěrem cítil pobouřen.  

„Je to nesmírně nebezpečná interpretace našich voleb a je to velmi nemilý pokus znevažovat naši zemi v Rakousku,“ popustil uzdu svému hněvu prezident. Rakouský deník se prý opíral o názory dvou českých politologů, jejichž jména prý prezident nikdy neslyšel. Tito pánové zřejmě byli z výsledku voleb velmi zklamaní, ale podle Klause z toho zcela neprofesionálně dovozovali, že jsou z výsledku frustrovaní i ostatní Češi.  

„Asi byli frustrovaní z toho, že neuspěla posthavlistická pražská kavárna (i když by Piráti asi byli Václavu Havlovi svou navenek předváděnou nonkonformností, která zakrývá politickou tuctovost, sympatičtí), že neuspěla prázdná, zcela vyčpělá, v poslední době peníze daňových poplatníků plnými hrstmi rozdávající sociální demokracie, která unikátním způsobem ztratila dvě třetiny voličů,“ pokračoval exprezident.

Přitom tito politologové mohli zajásat nad úbytkem hlasů KSČM a na rozdíl od exprezidenta také nad nevalným výsledkem ODS. Takový je alespoň názor druhého českého prezidenta. Místo TOP 09, KSČM a do jisté míry ODS uspěly strany, které odmítly kvóty na přerozdělování migrantů a odmítly podle Klause zcela nepromyšlený koncept evropské společné měny, stejně jako údajně nebezpečnou další integraci EU, která nás prý jen zbaví svobody.

„Druhá věta na titulní stránce rakouského deníku Kurier zněla takto: ‚Velkým vítězem parlamentních voleb byli populisté, hecíři (nebo snad štváči, nevím, jak lépe přeložit německé slovo Hetzer) a chaoti (Chaoten)!‘ To mne nesmírně uráží a mělo by to urážet všechny občany České republiky. Opakuji, respektujme výsledky voleb,“ rozčiloval se dál Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…