Urban (ČSSD): Zřídíme regulační a cenový úřad

26.04.2010 16:10

Eurostat potvrdil, že ODS nezvládla hájit zájmy ČR v oblasti cen elektrické energie.

Urban (ČSSD): Zřídíme regulační a cenový úřad

Topolánkova, Kalouskova a Nečasova vláda zcela selhala při kontrole a regulaci cen v síťových odvětvích, jako jsou elektřina, teplo nebo vodné a stočné. Data bruselského statistického úřadu Eurostat potvrdila, že zejména v oblasti cen elektrické energie vláda ODS nezvládla hájit zájmy českých domácností a firem a v době své vlády připustila skokové zdražení cen elektřiny.

Podle údajů Eurostatu vzrostla cena elektřiny pro české domácnosti za dva roky, od poloviny roku 2007 do poloviny roku 2009, o 31,1%, tedy téměř o třetinu!

Eurostat tak potvrdil, že odpovědnost za tento nárůst cen elektrické energie padá jasně na hlavu vlády ODS a TOP09. Došlo tak k absurdnímu stavu, kdy mnohem bohatší domácnosti například ve Francii nebo Velké Británii platí nižší ceny energií, než příjmově mnohem slabší domácnosti české. Nižší ceny platí i méně bohaté státy, například Bulharsko, Rumunsko či pobaltské státy. České domácnosti platí pátou nejdražší cenu elektřiny v celé Evropě. Ještě před skokovým zdražením přitom byla cena v ČR v evropském srovnání průměrná!

Klasickou ukázkou selhání role státu je i fakt, že v roce 2009, tedy v době hospodářské krize, cena elektřiny v ČR stoupla o deset procent, zatímco v polovině evropských států kvůli krizi cena klesla!

Speciální poměry na trhu s elektřinou připomněla minulý týden i zpráva Českého statistického úřadu, která uvádí, že za posledních deset let se podíl evropských energetických firem se na hospodářském výkonu zvýšil o 0,4 procenta. V Česku je růst čtyřikrát rychlejší a výnosy energetiků dosahují čtyř procent celkového ekonomického výkonu. "Zvýšení podílu může být zapříčiněno oligopolní strukturou daného odvětví, která umožňuje rychlejší expandování a růst příjmů," konstatuje zpráva statistického úřadu.

Dále čtěte: Urban (ČSSD): Známe recept na hospodářský růst

Prestižní týdeník The Economist napsal, že "ČEZ za poslední rok vykázal rekordní čistý zisk 52 miliard korun, což je o 6,3 miliardy víc než čistý zisk čtyř největších českých bank. To je dobrá zpráva pro stát jako držitele akcií, ale špatná zpráva pro běžného spotřebitele, který platí vzhledem ke své kupní síle jednu z nejvyšších cen za elektřinu v celé Evropě."

Podle ČSSD má každý stát za povinnost chránit své občany, živnostníky a podnikatele před nekontrolovatelnými a ekonomicky nezdůvodněnými nárůsty cen energií.

V případě, že ČSSD získá důvěru občanů v nadcházejících volbách, zřídí Regulační a cenový úřad, jehož hlavním úkolem bude regulace síťových odvětví a kvazimonopolních prostředí na českém trhu. Kontrola se bude uskutečňovat na základě zákona o cenách a bude vydávat doporučení cenových opatření pro Vládu ČR.

Regulační a cenový úřad bude působit v oblastech:

  • Elektrická energie - nahradí ERÚ, SEI a bude se zabývat tvorbou ceny elektřiny, marží při výrobě, energetickou burzou, elektroměry
  • Plynárenství - nahradí ERÚ a MPO, bude řešit regulované složky ceny, plynoměry
  • Vodárenství - nahradí cenový odbor MF ČR, bude hlídat ceny vodného a stočného
  • Telekomunikace - převezme pravomoci ČTÚ, bude regulovat ceny telefonních a internetových poplatků
  • Bankovnictví - problematika poplatků

Hlavním cílem navrhovaných opatření je ochrana českých spotřebitelů, tedy všech občanů, v mnoha případech navíc i živnostníků a malých podnikatelů. 

ČSSD považuje trend neustále a neúměrně rychle rostoucích cen za nepřijatelný. Regulační a cenový úřad zajistí, aby dále nedocházelo ke zneužívání dominantního postavení výrobců a distributorů energií na úkor českých domácností a firem.

Milan Urban, místopředseda ČSSD

Oranžová kniha ČSSD - Hospodářství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…