Úředníci nechtějí rušit zakázky s jednou nabídkou, ukázal průzkum

09.11.2014 21:55

Většina českých úředníků vítá odstranění povinnosti zrušit zakázku s jedinou nabídkou, které přinese projednávaná novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Každý desátý se toho obává, vyplývá z průzkumu společností Otidea a Transparency International mezi zadavateli veřejných zakázek. Novela by měla platit od 1. ledna příštího roku.

Úředníci nechtějí rušit zakázky s jednou nabídkou, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Současná legislativa veřejné správě nařizuje v případě, že v tendru dostanou pouze jedinou nabídku, výběrové řízení zrušit a vypsat znovu. Teprve v opakovaném řízení lze vyhlásit vítěze. To komplikuje situaci hlavně ve specializovaných oborech, kdy požadavkům většinou vyhoví pouze jediný dodavatel.

Novela také navrhuje úpravu podmínky pro zadávání víceprací

Tuto povinnost ruší takzvaná technická novela, kterou na začátku letošního září schválila vláda a nyní se jí zabývají poslanci. "Pokud se tato povinnost zruší, stát by měl najít jiné mechanismy, jak omezovat podobné 'jednohubky', tedy soutěže pouze s jednou nabídkou, a podpořit v tendrech konkurenci," uvedl ředitel Transparency International David Ondráčka.

Novela také navrhuje úpravu podmínky pro zadávání víceprací. Současná definice "okolnosti objektivně nepředvídané" bude nahrazena novou - "okolnosti, které zadavatel jednající s náležitou péčí nemohl předvídat". Tento návrh vítá zhruba 40 procent zadavatelů, třetina ale podstatě změny nerozumí. "To vnímám jako problém. Jsou to totiž oni, kdo budou změnu využívat. Bude záležet na tom, jestli stát zajistí dostatečný metodický výklad, aby se ustanovení v praxi správně využívalo," poznamenala právnička společnosti Otidea Lucie Žilková. Změna prý usnadní zadávání víceprací, ale také otevírá větší prostor pro manipulaci se zakázkou.

Nová kritéria ukončí diktát nejnižších cen

Původně se diskutovalo i o tom, že by se zvýšily limity pro takzvané vícepráce ze současných 20 procent na 50 procent. To z novely sice vypadlo, ale od roku 2016 začne platit nový zákon o veřejných zakázkách vycházející z evropské směrnice, která padesátiprocentní limit obsahuje. Bude však záležet na tom, jestli ho čeští zákonodárci využijí.

Se zvýšením limitů by souhlasilo zhruba 50 procent oslovených zadavatelů, naopak 27 procent úředníků se domnívá, že změna povede k posílení netransparentnosti a korupce. "Limit 50 procent je příliš vysoký, vidím v něm nebezpečí, které povede k posílení korupce. Česká společnost na tuto změnu zatím není připravena. V některých zemích funguje, ale v českých podmínkách zatím neobstojí," řekla vedoucí oddělení veřejných zakázek Otidea Kateřina Koláčková.

Jedním z hlavních cílů projednávané novely je usnadnit hodnocení nabídek podle více kritérií a nesoustředit se pouze na cenu. Třetina úředníků přesto v průzkumu uvedla, že bude nabídky v tendrech i nadále hodnotit výhradně podle ceny.

Kromě technické novely, kterou už schválila vláda, připravuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který vychází z nové evropské směrnice. Zadavatelům veřejných zakázek směrnice umožňuje při výběru vítěze klást větší důraz na kvalitu, výhody v oblasti životního prostředí, sociální aspekty či inovace. "Nová kritéria ukončí diktát nejnižších cen a postaví opět kvalitu do centra pozornosti," řekl již dříve zpravodaj Evropského parlamentu Marc Tarabella. Nový zákon by měl podle MMR platit od 1. ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…