Úředník Steiner se těší na soud s hejtmankou: Mám toho v ruce víc

28.05.2012 15:11

Šéf krajské organizace KDU-ČSL na Ústecku Leo Steiner má radost z aktuálního kroku hejtmanky Jany Vaňhové, která na něj v souvislosti s výroky o Regionálním operačním programu Severozápad podala trestní oznámení. Steiner minulý čtvrtek zveřejnil informace, podle nichž se některé zakázky na projekty financované z evropských peněz několikanásobně předražily. Hejtmanka tvrdí, že jsou lživé.

Úředník Steiner se těší na soud s hejtmankou: Mám toho v ruce víc
Foto: tan
Popisek: Exúředník dotačního úřadu Severozápad Leo Steiner

V Česku v posledních měsících zdomácněl neobvyklý a přesto účinný způsob, jak údržet v oběhu´ zprávy o údajné nezákonné činnosti vysoce postavených úředníků a politiků. Citlivé informace se zveřejní v médiích a pak už se jen čeká, až osoba označená jako viník situace podá trestní oznámení pro pomluvu. Tento postup zvolil před několika měsíci podnikatel Radim Jančura, když ministra financí nazval zlodějem a nejbohatším občanem ČR.

Další důkazy o předražování jsou prý na cestě

Stejně jako se nad trestním oznámením za pomluvu radoval Jančura, protože prý bude moci soudu předložit důkazy o pravdivosti svého tvrzení, neskrývá potěšení nad krokem hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové právě úředník Steiner, který svým oznámením minulý týden zacílil na dalšího vysoce postaveného úředníka v barvách ČSSD. "Dalo se to očekávat. Naprosto trvám na všem, co jsem uvedl pro média. Mám připravené další důkazy, další případy. Jsem velice rád, že paní hejtmanka takto zajistí kauzám pozornost a projednání před soudem. Pokud chce mít někdo ostudu, tak ať jí má pořádnou," uvedl pro ParlamentníListy.cz Steiner.

Úředník se rozhodl pro roli whistleblowera, jak se říká oznamovatelům protizákonné činnosti zevnitř státní správy, údajně poté, co se po pětileté kariéře v Praze vrátil do svého rodného kraje. "Když jsem dostal nabídku vrátit se zpět do Ústeckého kraje, uvítal jsem to. A pak jsem se zděsil z toho, co se tu děje. Proto jsem to udělal a budu pokračovat," doplnil ředitel jednoho z odborů ROP Severozápad.

Vaňhová: Projekty jsou v pořádku, potvrdilo to i Ministerstvo financí

Anketa

Na čí straně je pravda?

hlasovalo: 1154 lidí
Ústecký kraj a hejtmanka Vaňhová se brání proti Steinerově tvrzení, že oprava silnice z Loun do Ročova byla trojnásobně předražená. Krajský úředník tuto informaci s podklady poskytl minulý čtvrtek médiím a popsal vazby soukromých firem na vysoce postavení regionální politiky. Podle lidí z vedení ODS a ČSSD v Ústeckém kraji je ale nutné za Steinerovou činností vidět nefér politický boj.

"Proti vymyšlenému tvrzení o trojnásobném prodražení rekonstrukce silnice Louny – Ročov bylo dnes podáno trestní oznámení na Lea Steinera. Zároveň byla dnes odeslána stížnost Radě České televize, v níž se Ústecký kraj ohrazuje proti nevyváženému obsahu a manipulačnímu stylu, kterým veřejnoprávní televize dne 23. května 2012 v hlavním zpravodajském pořadu Události informovala českou veřejnost o údajném předražení této silnice," oznámil úřad hejtmanky Vaňhové v pondělí médiím. Kraj bude po veřejnoprávní stanici požadovat omluvu, stížnost míří i do Rady ČT.

„Vše nasvědčuje tomu, že se ROP Severozápad stal cílem některých politických stran, které se nesnaží zviditelnit svým předvolebním programem, ale lživými obviněními. Již před tím se na veřejnosti objevily zmanipulované výstupy z auditu společnosti Deloitte Advisory poškozující Ústecký kraj,“ uvádí dále hejtmanka s tím, že konečná zpráva ministerstva financí vyvrací sebemenší podezření ze zneužití dotací, či nekvalitně odvedené práce. "Čtyři projekty na rekonstrukce silnic byly zcela bez připomínek, u zbývajících třech ministerstvo upozornilo na dílčí administrativní pochybení," reaguje na zprávu o sedmi chybných projektech vedení Ústeckého kraje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …