Úředník není žádný parazit, školil Babiš čtenáře. Přednášku obohatil výkladem o třídním boji

11.08.2016 6:23

TTIP, účtenková loterie i navýšení platů úředníků – na tyto otázky odpověděl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Úředník není žádný parazit, školil Babiš čtenáře. Přednášku obohatil výkladem o třídním boji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Píšete, že jste pro TTIP, ale pouze jednostranně uvažujete o tom, že my se dostaneme na americký trh, ale oni jsou schopni zaplavit náš trh svými levnými výrobky a potravinami, protože jejich standardy jsou nižší než ty v EU,“ podotýká čtenář k dohodě o translantickém obchodním a investičním partnerství. „A co náklady na dopravu zboží přes oceán? To bude jako my auta tam a oni auta sem? Zacpané cesty kamiony ještě z USA?“ ptá se čtenář na výhody vývozu a dovozu. 

„Cílem této obchodní a investiční dohody je odstranit neopodstatněné překážky pro podnikání (snížením necelních překážek obchodu, cel a zjednodušením formalit) pro obě smluvní strany. Dohoda by měla zvýšit rozmanitost nabídky zboží a služeb jak pro americké, tak i evropské zákazníky. To přináší výhody pro spotřebitele. Ti se vždy nakonec sami rozhodují, zda nakoupí zboží domácí či zahraniční,“ podotýká Babiš. Podle jeho názoru by šlo spíše o zboží s vyšší přidanou hodnout. 

„Sjednáním dohody TTIP by v žádném případě nemělo dojít ke snižování úrovně ochrany spotřebitele, již si EU dlouhodobě udržuje na velmi vysoké úrovni a které se jen tak nehodlá vzdát. Snižování standardů ochrany spotřebitele navíc není součástí vyjednávacího mandátu,“ zmínil Babiš s tím, že nejde o ojedinělou dohodu. Evropská unie má podle jeho slov již uzavřeny podobné smlouvy o volném obchodu, např. s Kanadou, Mexikem či Jižní Koreou. 

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Další dotaz směřoval k účtenkové loterii. „Prosím, udělejte už od prosince účtenkovou loterii. To je jediné, co lidi přiměje k tomu chtít účtenku,“ zmiňuje další čtenář a radí ministrovi, jak nejlépe loterii udělat. 

„Přípravě účtenkové loterie věnuje ministerstvo financí veškerou svou pozornost. Její spuštění je plánováno ke dni 1. 3. 2017,“ odvětil Babiš. Podle jeho slov se ministerstvo věnuje i smysluplnému a co možná nejatraktivnějšímu nastavení výher. „Jednoznačně se chceme vyvarovat chyb, které jsou nám známy ze zahraničních zkušeností včetně tzv. rozkouskování účtenek,“ dodal.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

„Proč chcete přidat od listopadu i úředníkům, copak je to nějaká ohrožená skupina lidí?“ zeptal se čtenář s tím, že souhlasí s přidáním peněz lékařům, učitelům, hasičům i policistům.

„Je to velmi jednoduché. Bez úředníků by stát nefungoval, nefungovalo by ani zdravotnictví, ani školství, ani bezpečnost, ani sociální věci, bez úředníků by nikdo nedostal důchod ani přídavky na děti… Představa, že úředník je něco jako parazit, má kořeny hluboko v učení o třídním rozdělení společnosti, a nemá s realitou nic společného,“ podotkl Babiš. Podle něj stát potřebuje kvalifikované a motivované zaměstnance a soupeří o ně na trhu práce se soukromým sektorem, kde platy kvalitních a kvalifikovaných lidí rostou. 

„Soukromé firmy poskytují svým lidem další výhody, kterým stát nemůže konkurovat. Práce pro stát je pak málo přitažlivá. Nemůžeme čekat, až stát nebude schopen zajistit své funkce, protože mu budou chybět právě úředníci. Tím se ale vůbec nepřimlouvám za nárůsty jejich počtu. Při zřizování nových míst musí být stát maximálně obezřetný a stejně jako soukromá firma zvažovat, zda požadovanou činnost nelze zajistit jiným efektivním způsobem,“ uzavřel.

Celá otázka i s odpovědí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…