Uříznutá hlava armádního důstojníka. Tomu prý dnes ve Francii zabránili

16.07.2015 16:09

Francouzská policie zatkla v pondělí čtyři mladé džihádisty, kteří plánovali útoky na vojenská zařízení v zemi a chystali se připravit o hlavu i jednoho z vysoce postavených armádních důstojníků.

Uříznutá hlava armádního důstojníka. Tomu prý dnes ve Francii zabránili
Foto: repro CNN, tan
Popisek: Nejméně 12 mrtvých zůstalo po útoku na satirický magazín Charlie Hebdo v Paříži

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve sdělil, že se čtveřice mladíků mimo jiné chystala uříznout hlavu vysokému důstojníkovi francouzské armády. Vraždu si prý chtěli natočit a video následně zveřejnit na internetu. Informaci médiím potvrdil i francouzský prezident François Hollande. „Tento týden jsme zabránili teroristickým útokům,“ uvedl.

Parta mladých muslimů ve věku 16 až 23 let byla zatčena v pondělí ráno na několika různých místech ve Francii. Jak uvedla agentura AFP, všichni byli napojeni na vězněné islámské radikály. Zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, rovněž agentuře prozradil, že se mladí radikálové chystali nejmenovaného vysokého důstojníka zavraždit na jihu Francie. Ministr vnitra Cazeneuve následně řekl, že vůdce povedené čtveřice chtěl odjet válčit do Sýrie.

Téměř dva tisíce francouzských občanů jsou členy džihádistických sítí

Podle francouzského ministra vnitra bezpečnostní síly zjistily, že okolo 1 850 francouzských občanů je součástí džihádistických sítí. Navíc asi 500 z nich bojuje v Sýrii nebo Iráku.

Ve Francii, která se za posledního půl roku stala několikrát terčem teroristických útoků, byla zpřísněna bezpečnost. V lednu totiž trojice radikálních islamistů zabila po útocích na redakci magazínu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami v Paříži 17 lidí. Koncem června pak zaměstnanec továrny na předměstí Lyonu uřízl hlavu svému šéfovi a pokusil se výrobnu vyhodit do povětří.

Strach o kostely

V zemi v současné době panují obavy z návrhu rektora pařížské Velké mešity Dalila Boubakeura. Ten totiž v červnu v rozhlasové stanici Evropa 1 vyzval, aby kostely, které se již dnes nevyužívají, byly dány k dispozici muslimům. Boubakeur se totiž domnívá, že by se tak mělo stát i proto, že všichni uctíváme stejného Boha a obřady jsou si podle něj podobné.

„Myslím, že muslimové a křesťané mohou žít vedle sebe,“ dodal předseda francouzské muslimské rady, jehož návrh mezi Francouzi údajně vzbudil šok a iritaci. Podle průzkumů je totiž až třiadevadesát procent Francouzů proti návrhu. Údajně zaznívají názory, že ačkoli jsou ve Francii mnohé kostely skutečně opuštěné, přestavba kostelů na mešity by byla útokem na francouzskou kulturu a dědictví. Zároveň je prý taková myšlenka potměšilostí a provokací.

Již čtyřicet tisíc lidí včetně bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho proto podepsalo petici s názvem „Nesahej na můj kostel!“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…