Useknutá hlava, krkavec, konec EU a 2000 eur pro imigranty. Odpovídá vám Karel Schwarzenberg

03.12.2015 13:16

Koordinujete s Rusy příliv muslimských uprchlíků do Evropy? Nezdá se vám, že házení vajíček na prezidenta Zemana je trestuhodné? A musí pravda a láska zvítězit nad lží a nenávistí? I na takové dotazy zodpověděl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09, poslanec Karel Schwarzenberg.

Useknutá hlava, krkavec, konec EU a 2000 eur pro imigranty. Odpovídá vám Karel Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jedna z otázek se týkala porušování lidských práv v Saúdské Arábii, kde například jsou ukládány tresty bičování i seniorům. „Proč se neozvete? Jako bojovník za lidská práva byste měl pěkně nahlas bojovat za odporné porušování práv v Saúdské Arábii,“ vyčetl čtenář Schwarzenbergovi. Ten odpověděl, že Saúdská Arábie není náš spojenec, i když máme korektní politické vztahy. „Není to samozřejmě demokracie, samozřejmě nesouhlasím s tím, že není možné postavit tam například kostel. Je to přední sunnitská mocnost a prosazuje v rámci muslimského světa toto učení bahaismu (zřejmě myslí wahhábismus, pozn. red.). Že tam existují tresty, které byly u nás před staletími, je politováníhodné,“ odpověděl bývalý předseda TOP 09.

Proč platím daně, když Romové dostanou vše a slušný člověk...

Jiný čtenář se pozastavil nad tím, proč by měl platit daně, když sám nemůže ovlivnit, na co tyto peníze půjdou. „Proč platím daně, aby se pak investovalo do imigrantů, kteří dělají bordel? Dopadne to jako ve filmu District 9,“ obával se tázající. „Proč platím daně, když Romové dostanou vše, a slušný člověk ne,“ posteskl si s tím, že by chtěl, aby z toho, co odvede na daních, šlo určité procento na vědu, „a ne Romům, kteří ničí vše“.

Schwarzenberg upozornil, že u nás máme zastupitelskou demokracii. Její podstatou je, že ve volbách svěřujeme rozhodování poslancům a senátorům. „Nelze každou kapitolu rozpočtu podrobit referendu. Já s vámi souhlasím, že bychom měli více vydávat na vědu a výzkum, není však pravda, co píšete, že Romové vše dostanou nebo mají přednost. Je to spíše naopak,“ uvedl čelný politik TOP 09.

V našem rozpočtu je spousta výdajů, které nejsou tak nutné, jako pomoc lidem v nouzi

Jan Sobotka se ptal, kde vzít víc peněz na uprchlíky. „Házíte miliony, jak kdyby to byly nějaké drobné,“ rozhořčoval se. „Žádné miliony neházím, ale vím, že v našem rozpočtu je spousta dotací a výdajů, které nejsou tak nutné, jako je nutné pomoci lidem v nouzi,“ odpověděl Schwarzenberg.

Hana P. Přiznala, že nemá ráda prezidenta Miloše Zemana. Na druhou stranu si myslí, že házení vajíček po hlavě státu je trestuhodné. „To, že žalobce zrušil stíhání za házení vajec na Zemana, ukazuje, že u nás nic nefunguje, jak má. Hlavně že Smetana byl trestán za přimalování kníru. Nepřijde vám v poslední době, že žijeme v naprostém absurdistánu?“ zeptala se čtenářka. Karel Schwarzenberg nicméně se čtenářkou částečně nesouhlasí. „Házení vajec sice není obzvláště prospěšné, nicméně to nepovažuji za trestuhodné. Že žijeme v absurdistánu, s tím souhlasím,“ reagoval poslanec.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Uprchlíci jsou lidé, kteří prchají před vražděním

Jiný čtenář poukázal na nedávno zveřejněný názor ministra obrany Martina Stropnického (ANO), podle kterého proud nájezdníků do Evropy je financován a směřován Rusy za účelem rozkladu Evropy. „Protože i vy patříte mezi největší zastánce příchodu muslimských uprchlíků, chtěl bych se zeptat, zda jejich podporu s Rusy nějak koordinujete, či zda se jedná o dva různé druhy podpory,“ zeptal se tázající. „Mám pochyby o názoru, že proud uprchlíků (o nájezdnících nevím) je financován Rusy. Jsou to lidé, kteří prchají v nouzi před vražděním. Že bych něco koordinoval s politiky Ruské federace, je opravdu absurdní představa,“ ohradil se proti takovému názoru Schwarzenberg.

Týž čtenář chtěl také vědět, zda si hodlá i nadále ponechat v erbu useknutou hlavu muslima, jemuž vrána klove oči. „Mám trochu obavu, aby si nově příchozí nevyložili takový erb neuctivě a nevyvolalo to nějaké rozmíšky či předsudky vůči domácímu obyvatelstvu,“ obával se čtenář. Na tuto otázku odpověděl „kníže“ jen krátce: „Ovšem není to vrána, ale krkavec,“ opravil čtenáře.

Jiřího Bíbu zaujal Schwarzenbergův názor, že se nemusíme obávat migrantů, protože nám nevyhrožují smrtí. „Důvodem, proč se jich bojíme, včetně mě, je jejich islámské náboženství a jejich fundamentalistický přístup v prosazování islámu včetně zákona šaría a neschopnost naší policie (a dalších zemí EU) a dalších úřadů vynucovat dodržování našich zákonů a pravidel,“ napsal Bíba s tím, že se nemůže divit, že se obyčejní lidé muslimů bojí, když vidí ženy v burkách v bazénu beztrestně. Schwarzenberg zopakoval, že uprchlíci jsou obětí extrémistů, nikoli viníci. „Samozřejmě policie musí dbát, aby se dodržovaly naše zákony, ale jak se člověk obléká do bazénu, by mělo být mimo trestní řád,“ dodal.

Vždy musím pro pravdu a lásku bojovat

Další dotaz se týkal toho, zda pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. „Ten boj mezi pravdou a láskou na jedné straně a lží a nenávistí na druhé straně bude věčný. Ale musím vždy pro pravdu a lásku bojovat,“ zněla odpověď bývalého předsedy TOP 09.

Že bychom měli brzy podobného politika, jakým byl Havel, není pravděpodobné

Jiný čtenář Schwarzenberga, coby bývalého ministra zahraničí, požádal, zda by nemohl vysvětlit, jaké jsou možné další kroky, které může rodina Michalákových nebo naše republika, ještě udělat. „Obávám se, že rodina Michalákových se může pouze soudit v této záležitosti. Je mi jasné, že prosadit to bude vzhledem k právní situaci v Norsku velice složité. Já řešení v současné době nevidím,“ přiznal Schwarzenberg pesimismus ohledně dalšího vývoje této kauzy.

Myslíte si, že se někdy ještě dočkáme takového politika, jakým byl Václav Havel? zeptala se čtenářka, která se podepsala jen jako „občanka ČR“. „Proč všichni dobří politici, včetně vás, odchází? Prý již nechcete kandidovat na předsedu?“ doplnila svůj dotaz. Podle Schwarzenberga jsme měli dva prezidenty ve 20. století, kteří byli naprosto výjimeční v mezinárodním měřítku. „Byli to Tomáš G. Masaryk a Václav Havel. Že bychom v brzké době někoho takového měli, je nepravděpodobné. V politice zůstanu, dokud mi síly budou stačit,“ uvedl.

Nemyslím si, že jsme svědky začátku konce EU

David Střítezský se zeptal na názor k problematice povinných kvót pro azylanty: „Z důvodu přehlasování je nám vnucován postup, se kterým nesouhlasí většina našeho obyvatelstva. Připadá vám přehlasování kvalifikovanou většinou korektní? Co byste doporučil, popřípadě co budete prosazovat v případě, kdyby nám EU přikázala každému azylantovi ‚přidělit‘ třeba 2000 eur měsíčně jako podporu/kapesné?“ zajímalo čtenáře. Schwarzenberg upozornil, že v demokracii se často stává, že jsme přehlasováni. Na druhou stranu si nemyslí, že by nám EU přikázala přidělit každému azylantovi 2000 eur. „To lze těžko přikázat všem zemím,“ uvedl bývalý šéf TOP 09.

Zuzanu zajímalo, zda politika EU dokáže adekvátně čelit hrozbám a krizím, kterým je v posledních letech vystavována. „Nejsme svědky začátku jejího konce?“ zeptala se. „Myslím, že si prozatím EU jakž takž s problémy poradila, nemyslím si, že jsme svědci začátku jejího konce,“ zněla odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…