Úsměvné, trapné, směšné. Vrchní odborář s poslancem od Babiše společně nadávali na platy učitelů

24.07.2017 22:48

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) dnes jednal s ministrem školství za ČSSD Stanislavem Štechem o rozpočtu pro jeho resort na příští rok. Zda školství dostane více peněz např. pro vysoké školy. V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali poslanec rozpočtového výboru Karel Rais (ANO) a šéf školských odborů František Dobšík.

Úsměvné, trapné, směšné. Vrchní odborář s poslancem od Babiše společně nadávali na platy učitelů
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Ministr Štech by do vysokých škol rád dostal až o pět miliard víc, než mu nabízí ministr Pilný. Najdou nakonec pánové shodu? Podle Dobšíka by ji najít měli a vysoké školy by měly dostat minimálně o 4 miliardy víc. Odboráři a rektoři vysokých škol se prý dohadují na dalším postupu. Uvidíme, jestli převáží ten názor, že vzdělání je investicí a že to nejsou jen projedené peníze,“ poznamenal Dobšík.

Kantoři si podle Dobšíka zaslouží vyšší platy. „Sama Evropská unie hovoří o tom, že pedagogické povolání není atraktivní,“ upozornil Dobšík. Pokud vám ředitel nabídne směšný tarifní plat a bude vám říkat, že vám přidá nějaké odměny, tak si myslím, že to není motivační,“ kroutil hlavou odborář.

Rais dal svému předřečníkovi v zásadě za pravdu. V reálu hrozí, že vysoké školy dostanou navíc jen 250 milionů korun. „To je úsměvné, trapné, směšné,“ podotkl.

Obratem však dodal, že by si vysoké školy měly napřed zamést před vlastním prahem a peníze, které mají, musí rozdělovat efektivněji. To je věc, kterou prý ještě jako rektor Vysokého učení technického v Brně říkal expremiérovi Petru Nečasovi z ODS. „Jestliže chceme mít kvalitní výuku, musíme mít kvalitní učitele, musíme mít kvalitní absolventy z pedagogických fakult, na tom se shodneme,“ podotkl Rais.

Zahraniční pedagogy bychom podle Raise mohli přilákat tak, že by jednotlivé kraje přispívaly vysokým školám na platy hostujících pedagogů. Školy prý mají peníze i v rezervních fondech a školy by s nimi měly disponovat podle potřeby. „Já si vzpomínám na nedávné vyjádření kolegy Beka z Masarykovy univerzity, který řekl, že má k dispozici dvě miliardy v rezervních fondech. Uznávám, že to jsou rezervní fondy, ale může je používat i na běžný provoz,“ podotkl Rais.  

V závěru vyslovil Dobšík varování. Zatím prý nechce nikomu hrozit, ale už teď jsou prý odbory připraveny spustit některé protestní akce. „My jsme připraveni spustit nějaké protestní akce. Ale já nechci vyhrožovat. Teď je čas k jednání. I když nás k tomu někteří vyzývají a říkají, vyhlaste neomezenou stávku,“ prozradil Dobšík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…