Úspěch Ivo Rittiga. Jeho odposlechy prý vyšetřovatelé předražených jízdenek mohou hodit do koše

18.03.2019 22:53

V kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP) došlo k dalšímu z průlomů, Městský soud v Praze rozhodl, že státní zástupce nemůže použít jako důkaz odposlechy lobbisty Ivo Rittiga a dalších obžalovaných, jelikož byly odposlechy pořízeny pro jiný případ. Informovala o tom Česká televize.

Úspěch Ivo Rittiga. Jeho odposlechy prý vyšetřovatelé předražených jízdenek mohou hodit do koše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí
Odposlechy byly pořízeny pro údajnou korupci kolem bývalého státního zástupce Libora Grygárka. Zákaz může podle ČT ovlivnit i kauzu údajného úniku informací ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), v níž figurují totožné odposlechy. „Soud vyhodnotil, že prostorové odposlechy pořízené v jiné věci není možné použít,“ řekl Rittigův obhájce Vlastimil Rampula. Státní zástupce s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Jsou to důkazy, které jsem navrhl, a mají svou důkazní sílu, o niž jsem opíral i obžalobu,“ uvedl žalobce Adam Borgula.

Zákaz použití odposlechů v kauze údajně předražených zakázek na dodávky jízdenek pro pražský dopravní podnik je podle Borguly precedentem pro další případy. Soud již obdržel podle televize námitku proti použití těchto odposlechů také v kauze úniku informací ze zprávy BIS, v níž je Rittig rovněž mezi obžalovanými.

Kauza DPP má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které podnik uzavřel v roce 2008 kvůli zajištění prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. Obviněno bylo 17 lidí včetně Rittiga. DPP v kauze figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…