Úspěchy slovenské ekonomiky nejsou zásluhou eura, překvapil guvernér

30.01.2014 13:10

Za výrazným růstem slovenské ekonomiky není členství země v eurozóně. Myslí si to guvernér ČNB Miroslav Singer. Od rozpadu federace slovenské hospodářství jen čtyři roky zaostávalo za českým. Přesto jsou někteří přesvědčeni, že úspěch slovenské ekonomiky způsobilo přijetí eura, píší Prvnízprávy.cz.

Úspěchy slovenské ekonomiky nejsou zásluhou eura, překvapil guvernér
Foto: hns
Popisek: Vydrží evropská měna?

„Standardní argumentace těch, kteří problém spatřují v setrvávání České republiky mimo eurozónu, se většinou opírá o předpoklad, že členství v eurozóně přineslo Slovensku větší přímé zahraniční investice. Ty pak způsobily rychlejší růst slovenské ekonomiky a přibližování se životní úrovni v České republice," řekl Singer.

Jen čtyřikrát jsme byli lepší

Podle guvernéra tomu tak ale vůbec není. To dokládá i fakt, že slovenská ekonomika roste dlouhodobě, a to bez ohledu na euro. Singer také připomíná, že ihned po rozpadu federace začalo docházet k ekonomickému sbližování obou zemí.

„Pouze ve čtyřech letech nerostla slovenská ekonomika rychleji než česká: V letech 1999-2000 (kdy si Slovensko prošlo měnovou krizí na konci éry Vladimíra Mečiara), v roce 2005 (kdy Slovensko vzrostlo `pouze` o 6,7 %, zatímco česká ekonomika o 6,8 %) a v roce 2009, kdy propuknutí finanční krize bylo pro Slovensko zkomplikováno tím, že vstoupilo do eurozóny s nadhodnocenou paritou," dodal Singer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…