Úsporná opatření budou bolet. Otázkou je koho, oznámil do kamer Brabec. Tím zvedl ze židle Fialu z SPD a začalo to...

03.03.2019 12:28

V nedělní Partii FTV Prima se utkali ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a místopředseda SPD Radim Fiala. Pánové se společně zasmáli nad výroky ze sjezdu sociální demokracie. Fiala ale nezůstal jen u úsměvu a nenechal na ČSSD nit suchou. Tlačil také na vládní hnutí ANO. „Zaspali jste dobu nejlepšího ekonomického růstu,“ obořil se na Brabce. A nakonec zaútočil i na EU. „Evropské komisi nezáleží na zdraví lidí,“ rozčiloval se.

Úsporná opatření budou bolet. Otázkou je koho, oznámil do kamer Brabec. Tím zvedl ze židle Fialu z SPD a začalo to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

V úvodu pořadu oba pánové okomentovali sjezd ČSSD. Oba se nad slovy znějícími na královéhradeckém sjezdu zasmáli. A zatímco Brabec se v hodnoceních sjezdu držel trochu zpátky, o Fialovi se totéž říci nedalo.

„Já chápu, že ty předsjezdové a sjezdové výroky jsou většinou bouřlivé. Je to takové to natřásání si pírek. A pak ti lidé musí usednout spolu k jednacímu stolu. Myslím si, že je to normální, že to dělá každá strana,“ začal relativně smířlivě Brabec. „Ta scénka s tím domečkem byla hezká, dokonce mi někdo říkal, že to mohli vysílat na Déčku, na té dětské televizi,“ smál se dál.

Fiala byl podstatně ostřejší. „Oni se chovají, jako by měli stále těch 30 procent. Oni byli u té vlády po roce 1989 a to, co se tu stalo, je i svým způsobem jejich práce. Oni mají v programu, že budují globální multikulturní řád. Oni by se především měli starat o své voliče, jak řekl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna,“ nešetřil ostrými slovy.

ČSSD podle jeho názoru dokazuje, že šetřit v podstatě nedokáže. A dnes už to prý nedokáže ani hnutí ANO, protože propáslo vhodný čas na provedení potřebných strukturálních změn. Teď, když ekonomika zpomaluje, už je prý pozdě.

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí
Brabec uznal, že úsporná opatření budou bolet. „Bolet to asi bude, ale otázkou je, koho to bude bolet,“ prohlásil s tím, že kabinet udělá všechno proto, aby se úspory nijak nedotkli seniorů, ale také učitelů, zdravotních sester či policistů. Pokud se mluví o zeštíhlování státního aparátu, podle Brabce půjde v prvé řadě o škrtání míst pro tzv. mrtvé, to jest fakticky neobsazených pracovních míst.

Fiala okamžitě oznámil, že SPD bude na vládu tlačit, aby důchodcům přidávala dál peníze tak, jak slibovala. A to i přes zpomalení ekonomiky. Zásadní problém však vidí v tom, že v době největšího ekonomického růstu vláda nepřipravovala zásadní strukturální projekty, které by nás posunuly kupředu. Brabec se okamžitě bránil, že když hnutí ANO před pěti lety vstoupilo do vlády, muselo začít projekty připravovat v podstatě od nuly, protože prakticky žádné nebyly rozpracovány, což zabere nějaký čas.

Poté diváky uklidňoval, že se prozatím nechystá zásadní reforma zdravotního pojištění. Ministryně financí Alena Schillerová sice přišla s nápadem, že za státní pojištěnce - za seniory, studenty či děti - už by zdravotní pojištění neplatil stát, nýbrž zaměstnanci, podnikatelé a živnostníci, což by státu ušetřilo desítky miliard korun.

„Neberte to, jako že to je oficiální návrh ANO. To je interní věc k diskusi, která prozatím není ani ke koaličnímu jednání. Tady už se o tom hovoří, jako kdyby to byla hotová věc,“ kroutil hlavou člen vlády. Prohlásil, že některé nápady už jsou předem odsouzeny k zániku, ale i tak je o tom třeba mluvit.

Fiala dal jasně najevo, že SPD podobný návrh v žádném případě nepodpoří, protože by to v konečném důsledku ublížilo především zaměstnavatelům a živnostníkům, což je pro hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury zcela nepřijatelné.

„SPD říká: Ušetřeme je u solárních baronů se 40 miliardami ročně, ušetřeme je u neziskových organizací, to je 40 miliard ročně,“ nabízel místopředseda hnutí určité alternativy. Stejně tak by se nebránil většímu zdanění nadnárodních korporací. Na druhé straně odmítá zvyšovat daně u tabáku a alkoholu, protože by to znamenalo, že ono vládní přerozdělování v konečném důsledku opět zaplatí spotřebitelé, které prý Fiala hodlá bránit.

Anketa

Obáváte se potravin z Polska?

82%
18%
hlasovalo: 4293 lidí
V závěru debaty se pánové věnovali dovozu polského masa do Česka a důsledným kontrolám tohoto masa. Státní veterinární správa v posledních dnech polské maso kontroluje zvláště pečlivě, protože v několika stovkách kilogramů hovězího byla nalezena salmonela. Pánové se shodli na tom, že čeští kontroloři musí české občany chránit. Musí je chránit i navzdory tomu, že nás Evropská unie vyzývá ke zmírnění kontrol polského masa. „Nebál bych se jít do konfliktu,“ řekl jasně Brabec.

Fiala byl ještě ostřejší. „Já myslím, že to je neuvěřitelný vzkaz od Evropské komise, že jí nezáleží na zdraví lidí,“ rozčiloval se místopředseda SPD. Polsko si prý může dovolit být takto drzé, protože cítí, že má v zádech Evropskou unii. „Polsko je velká země a ví, že na jeho hlasech v EU záleží,“ pokračoval Fiala.

Než se rozloučili s diváky, věnovali ještě pár slov suchu panujícímu v Česku. „Obávám se, že sucho bude v budoucnu jedním z největších problémů České republiky,“ varoval Brabec. Již na začátku března v některých obcích schází tolik vody, že je třeba obyvatele zásobovat cisternami.  

Fiala sucho panující v Česku přičetl na vrub Evropské unii. „Ten viník má taky svoje jméno a je to společná zemědělská politika Evropské unie,“ zaznělo z úst politika s tím, že EU podporuje dotacemi projekty, které příliš nepomáhají zadržování vody v krajině.

Brabec kontroval, že za všechno EU přece jen nemůže. „Zaprvé, skutečně dochází ke změně klimatu. A pak se k půdě špatně chovali už komunisté před rokem 1989, což nám zadělalo na dnešní problémy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…