Úspory se nenajdou, daně se stejně zvýší, je přesvědčený Sobotka

15.12.2013 21:02

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka má za to, že se v příštím roce daně nakonec zvýší. To i přesto, že se sociální demokracii při vyjednávání s budoucími koaličními partnery zvýšení nepodařilo prosadit. Důvodem ke zvýšení nakonec bude to, že se úspory nepodaří najít jinde, řekl pro MF Dnes Sobotka.

Úspory se nenajdou, daně se stejně zvýší, je přesvědčený Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Nezvýšení daní v roce 2014 Sobotka nebere jako neúspěch, i když se o jejich nárust při vyjednávání s hnutím ANO a lidovci pokoušel. Podle Sobotky to nebylo prioritou sociální demokracie. Přesto šéf oranžových předpokládá, že už v polovině příštího roku Babišovo hnutí zjistí, že úspory nepřinesou dost peněz a na zvýšení daní tak pravděpodobně nakonec stejně dojde.

„Jsem o něco skeptičtější než hnutí ANO. Řada výdajů má mandatorní povahu, musíte je vyplatit, tam těžko dosáhnout úspor. Pokud jsme se dohodli, že budeme zvyšovat platby za státní pojištěnce a plně valorizovat penze, tak spíše bude potřeba nových, dodatečných finančních prostředků," řekl Sobotka pro noviny.

„Buď najdeme zdroje ve státním rozpočtu ve stávajících výdajích, nebo budeme muset hledat nové daňové příjmy," přiznává.

Čtyři miliardy korun vidí ČSSD v prosazení zavedení sektorové daně. U fyzických osob by tak nedošlo ke zvýšení zdanění, ale byly by zachovány dvě sazby. „Současná dočasná solidární přirážka se stane klasickou trvalou druhou sazbou,“ řekl šéf ČSSD. Sociální demokracie chce také zefektivnit výběr daní a předcházet jejím únikům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…