Ústava nedokáže Zemanovi zabránit v idiotském jednání, napsal novinář

12.07.2013 11:52

Na prezidenta zaznívá ze všech stran kritika za to, že obešel ústavní zvyklosti a jmenoval vlastního premiéra Jiřího Rusnoka, i když jeho vláda nemá podporu v Parlamentu. Miloš Zeman na to reagoval s tím, že ústavní zvyklost považuje za naprosto idiotský pojem. Nad výroky a jednáním hlavy státu se zamýšlí novinář Marek Stoniš ve svém článku na serveru Reflex.cz.

Ústava nedokáže Zemanovi zabránit v idiotském jednání, napsal novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Podle Zemana by ústavní zvyklosti měly být zakotveny v Ústavě. „Prezident, byť přímo zvolený, nemůže měnit ústavu, ale má samozřejmě svaté právo měnit zvyklosti, které nejsou zakotveny v Ústavě,“ řekl také Zeman v deníku Právo.

V Ústavě není zmínka o zákazu ožírání při vystavování klenotů. Přesto se jí všichni drželi

Stoniš poukazuje na klasickou Zemanovu argumentační figuru – je to pravda, protože já mám pravdu. Na druhé straně existuje řada bodů, které nejsou v Ústavě, a přesto se jimi každý prezident řídí. „Třeba že se neožírá při vystavení korunovačních klenotů,“ rýpl si novinář.

„Problém naší Ústavy spočívá v paradoxu: Protože v ní nejsou zakotveny „idiotské“ ústavní zvyklosti, nedokáže zabránit prezidentovi v idiotském jednání,“ vadí Stonišovi.

Gottwald také použil demokratickou ústavu. Jen ji vykládal po svém

Do Zemana se za jeho výrok pustili také šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho stranický kolega a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

„Z toho Zemanova výroku jde mráz po zádech. Nejde totiž nevzpomenout na slavný Gottwaldův výrok, že napustí do starých měchů nové víno. Také Gottwald použil k převratu demokratickou ústavu, pouze ji vykládal jinak,“ varoval Kalousek.

Schwarzenberg se diví tomu, že se proti Zemanovu postupu neburcují sociální demokraté. „Když ČSSD podpoří Rusnoka, bude to strašně podobné, jako když v roce 1933 se tehdejší buržoazní strany více bály vlády soc. demokracie než Adolfka. Tak teď z obavy, že by tam byla vláda Miroslavy Němcové, podpoří radši Zemanovu vládu,“ řekl kníže serveru Novinky.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…