Ústavní právník: Rozsudek, že ČSSD musí Altnerovi zaplatit 338 milionů, nerespektuje mravní zásady

09.04.2016 20:25

Rozsudek Městského soudu v Praze, který rozhodl, že ČSSD musí bývalému advokátu Zdeňku Altnerovi za zastupování v soudních sporech pro Lidový dům zaplatit 18,5 milionu Kč a smluvní pokutu skoro 320 milionů Kč, je nedobrý. Tvrdí to ústavní právník a bývalý sociálnědemokratický poslanec Zdeněk Jičínský v článku, který vyšel 6. dubna v Právu a který poté zveřejnil server Neviditelný pes.

Ústavní právník: Rozsudek, že ČSSD musí Altnerovi zaplatit 338 milionů, nerespektuje mravní zásady
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Profesor Zdeněk Jičínský

Podle Jičínského Městský soud v Praze uznal nestoudné Altnerovy požadavky ze smlouvy o zastupování ČSSD. V ní mj. bylo i vydřidušské ustanovení o penále nebo smluvní pokutě ve výši 0,3 procenta denně.

Celý text je ZDE

„Soud přiznal Altnerovi tuto pokutu ve výši zhruba 15násobku z původně sjednaného smluvního plnění. To je rozhodnutí, které nemá v soudních rozsudcích obdobu,“ upozorňuje Jičínský. Podle něj zmíněný soudní verdikt vůbec nerespektuje mravní zásady, které jsou podle občanského zákoníku základním regulativem občanskoprávních vztahů a které má brát v úvahu soud při rozhodování případných občanskoprávních sporů.

Rozsudek mohl ochromit fungování demokratického systému

„Pokud nemá člověk po tomto rozsudku ztratit víru v právní stát u nás, musí doufat, že Nejvyšší soud na základě dovolání tento rozsudek zruší nebo že tak v poslední instanci učiní Ústavní soud jako garant ústavnosti a základních hodnot právního státu,“ píše Jičínský.

Závěrem poukazuje na to, že tento rozsudek soudu v občanskoprávní věci by mohl téměř paralyzovat činnost jedné z hlavních politických stran, nyní dokonce strany vládní. A tak by mohl ochromit fungování demokratického politického systému.

„O Městském soudu v Praze ve vztahu k tomuto kritizovanému rozsudku lze říci s jistou licencí a ironií, že se řídil zásadou ‚fiat justicia, pereat mundus‘ (ať zvítězí spravedlnost a zhyne svět),“ dodal Zdeněk Jičínský.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…