Ústavní soud dnes rozhodne, zda u nás bude očkování i nadále povinné

23.02.2015 6:48

Ústavní soud (ÚS) se dnes vyjádří k problematice povinného očkování v Česku. Plenárním nálezem rozhodne o návrhu na zrušení části zákona o ochraně veřejného zdraví, která umožňuje Ministerstvu zdravotnictví vyhláškou stanovit povinné vakcíny. Zároveň návrh zpochybňuje ustanovení zákona o přestupcích, které umožňuje uložit za nedodržení povinnosti pokutu do 10.000 korun.

Ústavní soud dnes rozhodne, zda u nás bude očkování i nadále povinné
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

Momentálně jsou v Česku povinné jen dětské vakcíny, mnozí rodiče ale potomky očkovat nechtějí. Ústavní soudci se problematikou zabývají právě na základě stížnosti rodičů, kteří po vleklém sporu museli zaplatit každý 4000 korun za to, že nezajistili očkování dcery takzvanou hexavakcínou. Pokuty loni potvrdil Nejvyšší správní soud.

ÚS očkování řešil vícekrát. Podle základního nálezu z roku 2011 lze rodičům sankci prominout jen v individuálních a odůvodněných případech, například když očkování prokazatelně odporuje náboženskému přesvědčení rodiny. V takové situaci by měl stát od nátlaku na odpůrce očkování upustit. Jinak ale ÚS tehdy potřebnost a ústavnost povinného očkování dětí nezpochybnil, je to prý spíše politická a expertní otázka. V dnešním nálezu se k očkování vyjádří celé plénum soudu, nikoli jen některý ze tříčlenných senátů.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé považují vakcíny za nebezpečné. Pro děti v Česku je nyní povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …