Ústavní soud odmítl stížnost Vsetína v letitém sporu s vystěhovanými Romy

01.06.2017 11:49

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost města Vsetín v letitém sporu s Romy vystěhovanými do obcí mimo Zlínský kraj. ČTK to zjistila ze záznamu v justiční databázi. Romové od města žádají odškodnění.

Ústavní soud odmítl stížnost Vsetína v letitém sporu s vystěhovanými Romy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Pravomocný rozsudek v kauze zatím nepadl. Městu se ale nelíbil postup Vrchního soudu v Olomouci, který opakovaně zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě a naposledy nařídil také výměnu soudce. Proto se obrátilo na ústavní soudce ještě před pravomocným verdiktem.

Soud stížnost odmítl zčásti pro nepřípustnost, ve zbytku pro zjevnou neopodstatněnost, uvedl na dotaz ČTK vedoucí vnějších vztahů ÚS Vlastimil Göttinger.

Podle dřívějšího vyjádření někdejšího starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) se město domnívá, že případné odsouzení k povinnosti zaplatit náhradu Romům by bylo „bezprecedentním bezprávím vůči vsetínským občanům, popřením zdravého rozumu a potvrzením názoru, že milosrdenství k sociálně vyloučeným Romům se nevyplácí“.

Romové se domnívají, že město porušilo jejich základní práva. Jejich žalobu krajský soud opakovaně zamítl. Ovšem podle vrchního soudu nebylo skutečným cílem vystěhování zajistit romským rodinám bytovou náhradu, ale zbavit se problému na úkor jiných samospráv. Vrchní soud také požadoval důkladnější dokazování ohledně závažnosti vzniklé újmy.

Vsetín vystěhoval v roce 2006 romské rodiny z pavlačového domu v centru města, který byl ve špatném stavu. Město následně dalo dům zdemolovat. Někteří lidé skončili v kontejnerových domech v lokalitě Poschla, pět desítek Romů se přestěhovalo do domků v obcích na Prostějovsku, Jesenicku a Olomoucku. Nabídku na přestěhování využilo osm rodin, čtyři pak město zažalovaly.

Romové tvrdí, že byli ze Vsetína deportováni násilím. Kritizují například to, že je zaměstnanci městského úřadu v souvislosti s koupí domků donutili podepsat listiny, které si nemohli ani přečíst. Uvádějí, že neměli ani možnost svobodně si zvolit místo, kam se s rodinami přestěhují. Stav domků byl podle nich špatný. Romové požadují po městu odškodné 5,2 milionu korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…