Ústavní soud rozhodne o tom, zda budou muset být insolvenční správci v provozovnách skutečně přítomni

17.02.2016 6:34

Ústavní soud (ÚS) se dnes vyjádří k povinnosti insolvenčních správců trávit úřední hodiny ve své provozovně. Povinnost stanovilo vyhláškou ministerstvo spravedlnosti. Podle 21 senátorů, za které jednal Petr Bratský (ODS), je sporná část předpisu v rozporu s platným insolvenčním zákonem i se zdravým rozumem. Jde prý o exces výkonné moci.

Ústavní soud rozhodne o tom, zda budou muset být insolvenční správci v provozovnách skutečně přítomni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Vyhláška říká, že provozovna musí mít aspoň jeden den v týdnu úřední hodiny pro veřejnost, a to nejméně šest hodin. Sporná část předpisu pak stanovuje, že insolvenční správce má být v úředních hodinách v provozovně přítomen a vykonávat činnosti související s řízením, například shromažďovat podklady, jednat s dlužníkem a umožňovat účastníkům řízení nahlížet do seznamu pohledávek a souvisejících dokumentů.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo vyhlášku ve snaze omezit zřizování fiktivních provozoven některých insolvenčních správců, kteří se tak chtěli dostat k většímu množství insolvenčních řízení. Asociace insolvenčních správců ovšem v minulosti uvedla, že vyhláška spíše oslabí činnost správců v terénu při zjišťování, zajišťování a správě majetku dlužníků.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…