Ústavní soud rozhodne o vyhláškách regulujících posedávání venku

07.07.2017 9:42

Ústavní soud za týden rozhodne o návrhu ombudsmanky Anny Šabatové na provedení škrtů ve vyhláškách měst Litvínov a Varnsdorf. Vyhlášky lidem zapovídají sedět na veřejných prostranstvích jinde než na lavičkách a dalších místech, která jsou k tomu přímo určená.

Ústavní soud rozhodne o vyhláškách regulujících posedávání venku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Lidé tak nesmí bez případného souhlasu vlastníka posedávat třeba na schodech, palisádách, obrubnících nebo zídkách. Podobné vyhlášky mají také další města.

Šabatová návrh na zrušení některých pasáží v předpisech vydaných Litvínovem a Varnsdorfem podala už v roce 2015. Vyhlášení nálezu svolal soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk na 14. července, zjistila ČTK z přehledu na webových stránkách Ústavního soudu.

Deklarovaným cílem obou vyhlášek je udržování veřejného pořádku, zlepšení vzhledu měst a ochrana veřejné zeleně. Podle ombudsmanky ale vyhlášky nepřijatelným způsobem zasahují do samotné podstaty svobody pohybu.

Podle názoru Šabatové není sezení na veřejném prostranství mimo lavičky samo o sobě činností, která by mohla narušit veřejný pořádek nebo být v rozporu s dobrými mravy. Veřejná ochránkyně práv se také domnívá, že obě města vydáním vyhlášky překročila své kompetence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …