Ústavní soud sdělí verdikt o stížnosti soudce káraného za články

25.04.2017 6:18

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí, jak rozhodl v kauze libereckého soudce Miloše Zbránka káraného za články o uprchlících. Kárný senát Nejvyššího správního soudu Zbránkovi uložil důtku za dva články publikované na internetu, připomíná ČTK.

Ústavní soud sdělí verdikt o stížnosti soudce káraného za články
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Podle kárného senátu oba příběhy hrubě neobjektivním, dehonestujícím způsobem vykreslují migranty a pracovníky neziskových organizací. Objevily se v nich vulgarismy a sexuální narážky.

Zbránek podle kárného senátu porušil povinnosti soudce. Ústavní stížnost ovšem argumentuje právem na svobodu projevu. Podle stížnosti neměl v úmyslu poškodit důstojnost a dobré jméno soudcovského stavu. Pouze prý využil svého ústavního práva a v jeho mezích vyjádřil své názory prostřednictvím literární činnosti, konkrétně satirické umělecké tvorby.

Zbránek působí u liberecké pobočky krajského soudu, řeší obchodněprávní agendu. Předseda krajského soudu Luboš Dörfl jej už dříve vyzýval k umírněnosti při psaní. Když publikační činnost pokračovala, podal kárnou žalobu.

Se soudcovskou funkcí se pojí řada omezení, nicméně literární, publicistické a umělecké činnosti se soudci věnovat mohou. Nesmí to však narušovat důstojnost soudcovské funkce a ohrožovat důvěru v nezávislost justice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…