Ústavní soud se zastal muže, jenž kvůli exekuci přišel o byt

12.06.2014 11:30

Ústavní soud se dnes zastal invalidního důchodce, jenž kvůli exekuci přišel o družstevní byt. Muž tvrdil, že exekutor postupoval nesprávně, a proto jej žaloval o náhradu škody 1,4 milionu korun. Justice v původním řízení žalobě nevyhověla, nyní musí Okresní soud v Českých Budějovicích spor znovu projednat a zvážit, zda exekuce podílu v družstvu byla skutečně přiměřená vymáhané pohledávce.

Ústavní soud se zastal muže, jenž kvůli exekuci přišel o byt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

První exekuci vyklizením bytu ve prospěch družstva nařídil okresní soud už v roce 2004. Provedením pověřil exekutora, který pak v roce 2005 vydal příkaz k náhradě nákladů ve výši 15.692 korun. Kvůli vymožení nákladů exekutor nařídil srážky z invalidního důchodu. Nárokovaná suma se postupně zvýšila na 19.654 korun.

Česká správa sociálního zabezpečení začala srážky provádět v srpnu 2006, platby se však úředníkům z účtu exekutora vracely zpět, a dluh tedy trval. Poté, co Krajský soud v Českých Budějovicích obnovil důchodcovo členství v bytovém družstvu, se proto exekutor znovu zaměřil na byt. Nijak si neověřil, proč srážky z důchodu nepřicházejí.

Z důchodcova vypořádacího podílu v bytovém družstvu exekutor odečetl svou pohledávku a muž dostal jen zbývajících 17.704 korun. Tržní hodnota bytu přitom činila více než 1,4 milionu korun. Dle důchodcova názoru za škodu odpovídá exekutor, justice však v původním řízení žádné porušení exekučního řádu nezjistila. Ústavní soudci v tom spatřují formalistický přístup.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…