Ústavní soud strhal Babišovi kontrolní hlášení. V mnohém je prý protiústavní

19.12.2016 22:59

Ústavní soud v podstatných bodech vyhověl stížnosti proti kontrolnímu hlášení DPH, kterou iniciovala Strana soukromníků České republiky s podporou jednadvaceti senátorů. Po více než roce od jejího podání Ústavní soud senátorům, jejichž jménem vystupoval Ivo Valenta, vyhověl a konstatoval, že některá ustanovení kontrolního hlášení jsou v rozporu s ústavním pořádkem.

Ústavní soud strhal Babišovi kontrolní hlášení. V mnohém je prý protiústavní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Ústavní soud dospěl k závěru, že kontrolní hlášení jako celek není v rozporu s ústavou, ale některá jeho ustanovení ano. „Jedná se konkrétně o ustanovení, které ukládá povinnost plátcům daně sdělit správci daně požadované údaje, přičemž tyto údaje nejsou v zákoně nijak blíže vymezeny, což je v rozporu se zásadou, že povinnosti mohou být ukládány pouze na základě zákona. Takové široké vymezení, které ponechává konkretizaci údajů pouze na formuláři kontrolního hlášení, je v rozporu s ústavním pořádkem, a proto toto ustanovení zrušil,“ uvedl soudce zpravodaj ÚS Tomáš Lichovník. Soud dále zrušil ustanovení, podle nějž se výzva odeslaná na elektronickou adresu považuje za doručenou okamžikem odeslání správcem daně. „Takové ustanovení je také v rozporu s ústavním pořádkem, a proto je Ústavní soud zrušil. Plátce daně by se totiž vůbec nemusel dozvědět o tom, že mu je nějaká zpráva odesílána,“ uvedl soudce Tomáš Lichovník.

Ivo Valenta: Není možné porušovat právo na soukromí

Zástupce iniciátorů stížnosti senátor Ivo Valenta byl s verdiktem Ústavního soudu spokojen. „Jsem velmi rád, že Ústavní soud alespoň v hlavních bodech potvrdil to, co jsme celou dobu jako Strana soukromníků říkali. Soukromníci poskytli podklady k tomu, že jsme mohli tuto žalobu podat a vyhrát. Myslím, že i hloupé zákony, ale hlavně hloupost se dají porazit. Ústavní soud řekl, že není možné porušovat právo na soukromí, a navíc potvrdil, že úřad nemůže libovolně vymýšlet formuláře,“ uvedl pro server ParlamentníListy.cz senátor Ivo Valenta a dodal, že ty části stížnosti, v nichž Ústavní soud nevyhověl, se zdají být akceptovatelné.

Podle Ivo Valenty je správné i zrušení ustanovení o tom, že e-mailové sdělení se považuje za doručené okamžikem odeslání a takový postup jednoznačně narušoval právní jistotu lidí. E-mailová pošta totiž není nezpochybnitelně spolehlivá. Podle Iva Valenty je také důležité, že Ústavní soud potvrdil, že forma určování posílání a skladování soukromých dat je riziková. Může se totiž stát cílem hackerů a může dojít k tomu, že se s daty bude obchodovat, což je podle Valenty velmi nebezpečné. „Riziko zde jednoznačně vidím a praxe ukáže, jak se budou pravidla porušovat. Je možné, že se údaje objeví v šedé zóně a bude se s nimi obchodovat. Proč by například stát měl vědět o tom, že si žena zaplatila umělé oplodnění, když k tomu žádný daňový odpočet nepožaduje? To je nesmysl! Rozsah povinně sdělovaných údajů musí být upraven v zákoně. Není možné, aby pánové Babiš a Sobotka přejímali praxi totalitního režimu, který tu panoval do roku 1989, a řadu povinností určovali mimo zákony ve vyhláškách či různých formulářích. To musíme zastavit,“ uvedl senátor Ivo Valenta. Kontrolní hlášení podle něj navíc narušuje právo na soukromí jako ústavně chráněné základní právo. Jeho úprava zákonem je tedy nutná a nelze připustit, aby výkonná moc obcházela zákonodárný proces tím, že si prostřednictvím vládní většiny nechá v zákoně odsouhlasit zmocnění pro stanovení konkrétních omezení ústavního práva pouhým formulářem finanční správy.
Ivo Valenta je také přesvědčen, že problémy s ochranou soukromých dat má i zákon o elektronické evidenci tržeb a je možné, že dnešní ústavní výrok může mít dopad i na další žalobu právě na EET. Ivo Valenta se také vymezil vůči tvrzení Andreje Babiše, že zprávy o zanikání malých hospod jsou falešné a zpolitizované. „I v mém okolí jsou hospody, které kvůli tomu zavírají, ve školách zase ruší bufety a EET jednoznačně škodí.“


reklama

autor: David Daniel

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …