Ústavní soud v pondělí rozhodne o kontrolním hlášení u DPH

18.12.2016 18:50

Ústavní soud (ÚS) se v pondělí vyjádří k právní úpravě kontrolního hlášení u daně z přidané hodnoty. Oznámí, jak rozhodl o návrhu skupiny 21 senátorů na zrušení části zákona, která novou povinnost zavedla. Kontrolní hlášení musejí plátci daně posílat od začátku letošního roku, za nedodržení povinnosti hrozí sankce. Zprávu přinesla ČTK.

Ústavní soud v pondělí rozhodne o kontrolním hlášení u DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Opatření je podle senátorů v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů. V rámci pravidelného kontrolního hlášení jsou plátci daně podle senátorů povinni sdělovat finančnímu úřadu důvěrné informace o svých odběratelích a dodavatelích.

„Napadená ustanovení zákona umožňují výkonné moci zavést orwellovský svět Velkého bratra, kdy stát shromažďuje množství informací, které ani nechce použít hned, ale které se někdy, na někoho, proti někomu a ve prospěch někoho mohou hodit,“ stojí v návrhu.

MF si od kontrolního hlášení slibovalo omezení daňových úniků

Podání k Ústavnímu soudu připravila Strana soukromníků, za senátory jedná Ivo Valenta. Podpisy připojili většina senátorů za ODS i zástupci klubu SPO, KSČM a Severočechů.

Ministerstvo financí si od kontrolního hlášení slibovalo omezení daňových úniků. Úřad očekával, že zavedení povinnosti zvýší výběr daně z přidané hodnoty asi o deset miliard korun.

Pravidelné hlášení DPH má vycházet z evidence, kterou plátci museli už podle platného zákona vést. Novela také zavedla sankce za nedodržení povinnosti.

Finanční správa letos podle informací ministerstva financí ke konci září přijala 2,35 milionu kontrolních hlášení. Z nedávného průzkumu poradenské společnosti Mazars vyplynulo, že zhruba polovina českých firem vnímá kontrolní hlášení u DPH jako zbytečnou administrativní zátěž, u které převažují negativa nad klady.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …