Ústavní soud vyhověl ČSSD. Nadstandardy a vyšší poplatky nebudou

02.07.2013 14:21

Ústavní soud dnes zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici ze 60 na nynějších 100 korun za den i pokuty za nevybírání regulačních poplatků. Jde o klíčové části zdravotnické reformy. Soud tak učinil na návrh ČSSD.

Ústavní soud vyhověl ČSSD. Nadstandardy a vyšší poplatky nebudou
Foto: Filip Fojtík
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Ústavní soud v Brně

Nadstandardy byly zrušeny s okamžitou platností, zbylé dvě části s odloženou platností. Ústavní soud dal zákonodárcům čas do konce letošního roku, aby zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici a pokuty za nevybírání regulačních poplatků zrušili sami.

Stížnost podalo padesát jedna poslanců ČSSD. Podle sociálně demkratického hejtmana Jiřího Běhounka by si nadstandard mohla dovolit jen desetina občanů. "Upozorňuji na to, že není jenom nadstandard ekonomický, jsou také standardy medicínské s variabilními a složitými postupy, o tom se ale zatím nikdy nemluvilo.  Už dnes je však zřejmé, že si lepší péči nebude moci dovolit 90 % populace."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…