Ústavní soudkyně: Gayové mají mít rodičovská práva, kvůli dítěti

25.07.2017 22:02

Podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové mají mít gayové rodičovská práva. Zájem dítěte má přednost, míní. Zprávu přinesl server Lidovky.cz.

Ústavní soudkyně: Gayové mají mít rodičovská práva, kvůli dítěti
Foto: pixabay.com
Popisek: Gay vlajka

Jde o případ dvou homosexuálních mužů, kteří jsou podle kalifornského práva rodiči dítěte odnošeného náhradní matkou. Nyní uspěli u Ústavního soudu. Jejich situací se tak znovu musí zabývat Nejvyšší soud a měl by jim vyhovět. Původně však uznával jako otce jen jednoho z nich, čímž podle ústavních soudců porušil práva partnerů i dítěte. 

Soudkyně Šimáčková k tomuto případu uvedla, že partneři, Čechoameričan a muž původem z Dásnka, s dítětem nepochybně vedou rodinný život. Žijí spolu v Kalifornii, kde jsou manželé. Příležitostně však cestují do Česka, a tak si chtěli nechat uznat rozsudek také zde. A to například kvůli lékařské péči či dědickým právům. „Po uznání má zahraniční rozhodnutí stejné účinky, jako by je vynesla česká justice,“ konstatuje server Lidovky.cz.

Případ se táhne od roku 2015, kdy Nejvyšší soud kalifornský verdikt uznal, ale jen ve vztahu k Čechoameričanovi. Druhý návrh pak Nejvyšší soud zamítl, společné osvojení dítěte dvěma lidmi stejného pohlaví totiž české právo neumožňuje. 

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…