Ústecký kraj čekají volby i investice do proměny krajiny

28.12.2019 23:00

Ústecký kraj čekají v příštím roce volby do krajského zastupitelstva, změní se majitel litoměřické nemocnice, ústecká univerzita dokončí největší investici ve své historii, kterou je stavba přírodovědného centra, a začít by mohl soud v kauze machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Kraj také počítá s přípravou projektů na přeměnu krajiny zasažené těžbou hnědého uhlí.

Ústecký kraj čekají volby i investice do proměny krajiny
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Voliči budou na podzim vybírat nové krajské zastupitele. Kraji nyní vládnou komunisté se sociálními demokraty a SPD-SPO. V čele je od roku 2012 komunista Oldřich Bubeníček, který se chce do konce února rozhodnout, zda bude kandidovat znovu. Strany jednotlivé kandidátky do voleb teprve tvoří. O lídrovi má jasno ODS, jejíž kandidátku povede stejně jako v minulých volbách starosta Kadaně Jaroslav Kulhánek, regionální sněm už zároveň rozhodl o spolupráci s KDU-ČSL.

Na řešení zajištění zdravotní péče čekají stále obyvatelé Šluknovského výběžku poté, co se Lužická nemocnice v Rumburku ocitla v insolvenci. Po podepsání memoranda mezi městem Litoměřice a Ústeckým krajem se změní majitel litoměřické nemocnice. Zahrnuta bude mezi páteřní krajské nemocnice pod Krajskou zdravotní.

Univerzita J. E. Purkyně, jediná univerzita v kraji, v červnu předá akademikům do užívání přírodovědné centrum. Náklady na dosud největší investici této univerzity jsou 700 milionů korun.

Soudy se v příštím roce budou nadále zabývat řešením havárie v Unipetrolu z roku 2015, případem poškozování finančních zájmů Evropské unie ze strany Žatecké teplárenské, začne hlavní líčení ve věci krádeže v teplickém zlatnictví. Před soud se zatím ještě nedostala rozsáhlá kauza machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad, obviněno je 30 lidí, ústecký krajský soud tak zřejmě bude muset řešit, kde bude jednací síň.

Řidiči se v příštím roce dočkají zprovoznění další části úseku dálnice D7, termín dokončení rozšíření celé trasy na čtyři pruhy je říjen 2021. Pracovat budou stavaři na obchvatu Chomutova. V květnu 2020 se otevře nový most přes Labe ve Štětí na Litoměřicku.

Ústecký kraj očekává v příštích letech příliv peněz z Evropské unie na proměnu uhelných regionů. V Podkrušnohorské hnědouhelné pánvi se bývalé doly promění v jezera. Hydrické rekultivace plánuje státní podnik Palivový kombinát Ústí, těžaři pokračují zejména s rekultivacemi lesnickými. Některá města už začala čerpat peníze z vládního programu RESTART na pomoc strukturálně postiženým regionům, Litoměřice například opravily areál pivovaru. Místní samosprávy se budou nadále věnovat řešení potíží v sociálně vyloučených lokalitách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…