Ústí nebude regulovat hazard, opozice neuspěla s vyhláškou

23.09.2017 15:38

Ústí nad Labem nebude regulovat hazard, opozice neuspěla s návrhem nové obecně závazné vyhlášky. Ta předpokládala nulovou toleranci, což by znamenalo, že z krajského města zmizí všechny výherní automaty a videoterminály. ČTK to řekl zastupitel Martin Hausenblas (PRO!Ústí), který vyhlášku s kolegy připravil. V Ústí je v současné době víc než 700 takových zařízení, město má z hazardu přes 80 milionů ročně.

Ústí nebude regulovat hazard, opozice neuspěla s vyhláškou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát města Ústí nad Labem

Podle nynější vyhlášky je možné hazard v krajském městě provozovat na 109 místech, ve skutečnosti je provozován na 81 místech. Hausenblas navrhoval nulovou toleranci. „Znamenalo by to technicky to, že by během zhruba dvou let postupně vypršela ta povolení na automaty a postupně by se herny uzavíraly. Navíc máme skvělou dobu na takový krok. Stát prosperuje a tím pádem je to nejlepší čas na regulaci hazardu. Jsou to krvavé peníze,“ uvedl Hausenblas.

Návrh vyhlášky zastupitelé ani neprojednali, opozici se ji nepovedlo prosadit do programu. Pro hlasovali jen zastupitelé PRO!Ústí, Vaše Ústí a část nezařazených. Podporu nenašel návrh u komunistů, ČSSD, ODS a UFO. Podle primátorky Věry Nechybové (klub UFO) přinese regulaci novela zákona o loteriích, která začne platit od ledna 2018. „V současné době máme ve městě 702 přístrojů, po novele zákona by jich mělo být 461,“ uvedla Nechybová. Herny podle ní pravidelně kontroluje městská policie a o společné kontroly požádá také celní správu.

Obyvatelé Ústí podle statistik prohrají na automatech ročně stamiliony korun. „Hrací automaty v Ústí nad Labem v zásadě odčerpají z kapes lidí mezi 400 a 500 miliony korun, což je zhruba 4500 až 6500 korun na hlavu včetně důchodců a dětí. Jsou to peníze, které skutečně prohrají,“ uvedl Hausenblas. Poukázal na to, že hazard je velmi často úzce spjatý s vyloučenými lokalitami.

Společenské náklady vázané na hazard jsou podle Hausenblase výrazně vyšší než 80 milionů, které město ročně z hazardu získává do rozpočtu. „Za každou korunu, kterou my do rozpočtu dostaneme, musí město a stát vydat čtyři koruny na policii, na soudy, na vězení, ale také třeba na nemocenskou, na léčení,“ dodal. Opozice předloží návrh vyhlášky znovu v prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…