Ústřední výbor začal jednat o koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL

14.12.2013 9:48

Ústřední výkonný výbor ČSSD začal dnes ráno v pražském Kongresovém centru projednávat koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL. Stranické vedení mu v pátek večer doporučilo, aby dohodu schválil bez vnitrostranického referenda.

Ústřední výbor začal jednat o koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Výbor, který je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy a čítá kolem 180 lidí, by měl podle doporučení potvrzovat několik usnesení. V jednom by schválil povolební postup předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a vyjednávacího týmu. V dalším by souhlasil s tím, aby ČSSD vstoupila za daných programových podmínek do vlády.

Schválení bez referenda

Předsednictvo navíc doporučilo výboru, aby o vstupu ČSSD do vlády rozhodl a aby nebylo vnitřní referendum. Referendum původně navrhoval Sobotka, nyní od tohoto plánu ustoupil. Podle něho není nezbytné a znamenalo by zdržení při sestavování nové vlády.

Jde zatím o programovou část dohody. Lidovci ji budou projednávat v neděli, hnutí ANO zkraje příštího týdne. Příští týden by měla začít jednání předsedů stran o rozdělení resortů a o personálním obsazení. Lidovcům se nelíbí, že by jim měla podle prvotního návrhu připadnout jen dvě křesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…