Úsvit chce ostřejší zákony proti terorismu

01.12.2015 14:30

Opoziční Úsvit připraví po vzoru Slovenska zpřísnění zákonných protiteroristických opatření. Opět bude taky prosazovat úpravu nutné obrany. Novinářům to dnes řekli předseda této strany Miroslav Lidinský a poslanec David Kádner.

Úsvit chce ostřejší zákony proti terorismu
Foto: Úsvit-NK.
Popisek: Úsvit-NK.

Úsvit chce do zákonů prosadit automatické vazební stíhání pro lidi podezřelé z terorismu a trestní odpovědnost firem za podporu teroristických skupin. Trestný čin podpory terorismu chce Úsvit rozšířit i na financování aktivit, které s ním souvisejí nepřímo. "Trestná bude i jakákoli jiná pomoc teroristům, i když to nebude přímo výroba výbušných zařízení," uvedl Lidinský.

Postěžoval si na to, že zatímco slovenská vláda po teroristických útocích v Paříži koná, český kabinet podle něho nedělá nic. Slovenská vláda koncem listopadu schválila návrh na posílení pravomocí policie a tajných služeb a na zpřísnění trestů za terorismus.

Kádner bude ve Sněmovně ohledně úprav nutné obrany znovu prosazovat novelu, jež by zavedla princip "můj dům, můj hrad". Spočívá v tom, že lidé by mohli využít bez omezení nutnou obranu proti člověku, který násilně a neoprávněně vnikl do jejich obydlí. "Chceme, aby se občané mohli bránit kdykoli a jakkoli, když je někdo přepadne v jejich bytě nebo domě," řekl Kádner.

Sněmovní plénum tento návrh zamítlo už v úvodním kole letos v dubnu. Kritici poukazovali na to, že nový princip by bylo možné zneužít, a uváděli, že nynější podoba nutné obrany a krajní nouze je propracovaná a funguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…