Úsvit chce s Blokem proti islámu jednat

26.04.2016 15:06

Opoziční Úsvit – Národní koalice vyzve iniciativu Blok proti islámu k jednání kvůli výpovědi smlouvy o spolupráci, oficiální zprávu o kroku Bloku nemá. Část Bloku chce podle místopředsedy Úsvitu Jana Zilvara ve spolupráci pokračovat. Stejný zájem má i Úsvit, řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu Zilvar po jednání stranického předsednictva.

Úsvit chce s Blokem proti islámu jednat
Foto: Úsvit-NK.
Popisek: Úsvit-NK.

Volfová před novináři mlčela

Výpověď smlouvy oznámili v pondělí předseda a místopředseda Bloku Martin Konvička a Petr Hampl. „Chystáme se vyzvat Blok proti islámu k nějaké komunikaci. Veškeré informace, které máme, máme ze sociálních sítí a z webových stránek,“ uvedl Zilvar. Úsvit bude podle něho čekat také na výsledky nedělního jednání Akční rady Bloku.

Zasedání předsednictva Úsvitu se účastnila i místopředsedkyně Bloku Jana Volfová. Na otázky novinářů k nynější situaci nechtěla odpovídat. Zilvar uvedl, že také Volfovou vyjádření Konvičky a Hampla překvapilo.

Pokud někdo tvrdí, že žádná kampaň nebyla, cíleně lže

Konvička v pondělí uvedl, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch. Uzavření dohody označil za „zcela mylný politický krok“, za který se členům svého hnutí omluvil. „Věnujeme se stoprocentně dohodě, kterou jsme udělali,“ tvrdí naopak Zilvar. „Za dobu smluvní spolupráce jsme vytiskli a zařídili distribuci skoro sedmi milionů novin, dali jsme statisíce do facebookové reklamy, zorganizovali jsme více než 70 veřejných debat s občany po celé republice. Hradili jsme veškeré pronájmy a technické zabezpečení. Hradili jsme demonstrace, cesty do Bruselu, ideové konference, videoblogy. Pokud někdo tvrdí, že žádná kampaň nebyla, pak cíleně lže a je třeba se ptát proč, lépe řečeno v čím zájmu,“ uvedl Zilvar a vzápětí naznačil, kdo by mohl mít na konci spolupráce Bloku a Úsvitu zájem: „Nečekejte, že přistoupíme na špinavou hru kmotrům a imigračním vítačům a dopustíme další štěpení sil. Dál budeme usilovat o sjednocování síly v ČR i EU, abychom zastavili bezvízový přístup Turkům, prosadili ochranu hranic ČR a zastavili diktát Bruselu se superkvótami,“ konstatoval Zilvar.

Úsvit podle něj již řadu měsíců čelil intenzivnímu tlaku lobbistů, především developerů a dalších zákulisních hráčů.

Politické hnutí není firma

Podle Zilvara je tragédií, že Petr Hampl nechápe, že politické hnutí není firma, a tedy nemůže stát na, jak se prý sám na Facebooku vyjádřil, patnácti placených – v uvozovkách – profesionálech. To by prý znamenalo až půl milionu korun z příspěvku, který má strana na provoz.

„Konkrétně požádal o přímé vyplacení šesti milionů korun! Každá koruna, již na příspěvcích od státu dostaneme, musí skončit v plakátech, letácích, Facebooku, v legislativě, a ne v placených krajských sekretariátech,“ uvedl Zilvar s tím, že celý Úsvit má pouze dva zaměstnance. „Dokonce i předseda je neplacená čestná funkce a mne velmi mrzí, že Petr Hampl a spol. se chtějí stát zaměstnanci developerů, advokátních kanceláří a jiných pochybných struktur, které za dramatickým vývojem posledních dnů stojí,“ konstatoval Zilvar.

Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a Bloku na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi Blok ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun, tedy předpokládané náklady volební kampaně.

„Nám o číslo nejde, nám jde o spolupráci jako takovou,“ řekl k tomu Zilvar. Cílem podle něho není někoho držet v šachu, protože po něm lze vymáhat statisíce nebo miliony korun. Zároveň ale uvedl, že pokud by spolupráce skončila, Úsvit by postupoval podle dohody. „V okamžiku, když jedna strana smlouvu vypoví, uhradí veškeré náklady,“ popsal ji.

Blok proti islámu vystupuje proti údajné islamizaci Evropy a kritizuje příliv uprchlíků. Úsvit zdůrazňuje české národní zájmy a přímou demokracii, v současné sněmovně má osm poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…