Úsvit i ANO mají strach z kariéristů. Okamura od voleb nepřijal do hnutí nikoho

16.03.2014 10:57

Přílivu nových členů se brání strany, které jsou po podzimních volbách nováčky v Poslanecké sněmovně. Nejvýrazněji je to vidět u hnutí Úsvit, které má stále jen devět členů. Na státních příspěvcích přitom dostane během následujícího čtyřletého volebního období 122 milionů korun. Upozornil na to server Novinky.cz.

Úsvit i ANO mají strach z kariéristů. Okamura od voleb nepřijal do hnutí nikoho
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéfa Úsvitu dopálilo, že ho poslanci téměř vypískali, když chtěl, jak uvedl, hájit zájmy seniorů

„Úsvit si na členských příspěvcích přijde jen na pár korun, ale za volby dostalo hnutí 34 milionů a na příspěvcích za poslance dostane každý rok 22 milionů. Za čtyři roky si tak strana s devíti členy přijde na 122 milionů,“ napsal server.

Důvodem, proč Úsvit zatím nové členy nepřijímá, je obava jeho šéfa Tomio Okamury ze ztráty vlivu:  „Do Úsvitu jsem vložil svou práci, své jméno a slíbili jsme voličům prvky přímé demokracie. Ale aby stranu někdo rozvracel a od těchto principů ustupoval, tak to opravdu ne, to nás radši bude devět,“ přiznal serveru Okamura své obavy. Uvedl též, že do Úsvitu se hlásí řada bývalých členů pražské ODS. „Už čtyři měsíce se snažíme najít model, jak zamezit, aby se mezi nás dostávali černé duše, velrybáři, kariéristé či odpadlíci a rozvraceči z jiných stran, hlavně nyní z ODS. Je to šílená situace, protože máme velké množství slušných příznivců, které bychom rádi začlenili, ale stanovy mohou být jen jedny,“ podotkl Okamura.

Do ANO mohou vstoupit jen vysokoškoláci

Podle serveru se velkému přílivu členů brání také hnutí ANO založené miliardářem Andrejem Babišem. ANO dostane od státu na příspěvcích za volby a za poslance za čtyři roky volebního období celkem 293 milionů.

„Babišovci nyní mají 1266 členů, po volbách to byla tisícovka. Hnutí po zájemcích o členství požaduje doložení vysokoškolských diplomů či potvrzení, že státu nedluží nic na daních. Uchazeč má ještě mít doporučení od dvou členů a musí také počkat půl roku, než se stane členem strany,“ uvedl server a v této souvislosti cituje místopředsedkyni ANO Věru Jourovou, podle které se hnutí snaží nepustit do svých řad politické kariéristy, politické podnikatele nebo lidi s extrémními názory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…