Úsvit má výhrady k Hamáčkovi, na předsedu sněmovny ho ale podpoří

27.11.2013 11:08

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury podpoří dnes Jana Hamáčka (ČSSD) na šéfa sněmovny, i když má k jeho kandidatuře výhrady. Novinářům to řekl šéf hnutí Tomio Okamura, jehož strana dnes bude hlasovat také pro sněmovního místopředsedu za hnutí ANO. O dalších chce ještě jednat.

Úsvit má výhrady k Hamáčkovi, na předsedu sněmovny ho ale podpoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura předává Miroslavě Němcové květiny

Okamura kritizoval jednak to, že v případě zvolení Hamáčka obsadí ČSSD "všechny významné ústavní funkce", tedy pozice premiéra a předsedy Senátu a sněmovny, a za druhé to, že na nich budou politici z jedné frakce sociální demokracie, což nemusí přispět ke stabilitě. "Proto my říkáme, že by byl lepší jiný kandidát, který by ČSSD spojoval, nikoliv rozděloval, aby ta situace byla stabilní," uvedl Okamura k Hamáčkovi, proti němuž se na klubu ČSSD nepostavil jediný poslanec.

Přes tyto výhrady ale prý Úsvit Hamáčka podpoří, aby byl "státotvorný". Stejně tak bude pro Jaroslavu Jermanovou, která se za hnutí ANO uchází o místopředsednický post. O dalších místopředsednických křeslech chce Úsvit jednat například s ODS a TOP 09, které by také rády prosadily svého kandidáta. Podle dosavadních jednání by měli ve vedení sněmovny být také šéf lidovců Pavel Bělobrádek, předseda komunistů Vojtěch Filip a za TOP 09 asi Miroslav Kalousek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…