Úsvit plánuje vznik dobrovolných ochránců země. Spolupracuje při tom s vojenským expertem Kollerem

15.02.2016 16:32

VÍME PRVNÍ Ministr vnitra a Plzeňák Milan Chovanec (ČSSD) podle prohlášení Úsvitu odmítá návrh Bloku proti Islámu (BPI) a hnutí Úsvit na přijetí 3000 pohraničních policistů mimo jiné i proto, že je u nás prý málo lidí ochotných sloužit u policie.

Úsvit plánuje vznik dobrovolných ochránců země. Spolupracuje při tom s vojenským expertem Kollerem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Blok proti islámu a Úsvit-NK na besedě v Teplicích.

Ve sněmovně k tématu uvedl: „A těch mladých, zdatných lidí, kteří jsou schopni udělat psychotesty a udělat test zdatnosti, v republice opravdu tolik nemáme. I kdybychom se dnes pokoušeli a získali peníze od ministra financí na další 3000 policistů, tak vám garantuji, že je prostě nenajdeme,“ sdělil šéf resortu vnitra.

Sekretář poslaneckého klubu Úsvitu Jan Zilvar společně s vojenským expertem BPI Martinem Kollerem založili nadační fond Stráž obrany státu (SOS), který má za cíl zmobilizovat síly mezi aktivními spoluobčany, kteří by chtěli policii s ochranou hranic pomoci.

„SOS by měla vzniknout analogicky k armádním aktivním zálohám, ale neměla by být podřízena armádě, ale policii,“ uvedl Koller. „Stráž obrany státu byl v letech 1936-9 speciálně zřízený sbor, který nejdříve posílil Finanční stráž a následně armádu při ochraně hranice naší vlasti. 312 příslušníků SOS, jimž se běžně říkalo Sosáci padlo v boji s různými hitlerovskými silami. V úctě k nim by pomocné síly policie měly i dnes mít název tohoto sboru. Když pan ministr vnitra není schopen přijmout 3000 policistů, dejme šanci aktivním spoluobčanům,“ řekl naší redakci Jan Zilvar a připomněl hrdé Chody, kteří již ve středověku byli královským privilegiem zbaveni roboty a chránili západní hranici Českých zemí s Bavorskem. 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …