Úsvit si zvolil šéfa poslanců. Bývalého ódéesáka Fialu

05.11.2013 18:32

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury si dnes za předsedu svého poslaneckého klubu zvolilo bývalého zákonodárce za ODS Radima Fialu. Na tiskové konferenci to oznámil šéf Úsvitu Tomio Okamura, podle něhož hnutí stojí o post místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy alespoň jednoho ze sněmovních výborů.

Úsvit si zvolil šéfa poslanců. Bývalého ódéesáka Fialu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr za kraj olomoucký, Radim Fiala

Kteří ze 14 poslanců by se za Úsvit o tyto pozice měli ucházet, Okamura neprozradil. Ještě se o nich bude jednat. Místo ve vedení sněmovny prý hnutí chce, protože by bez něho nemohlo prosazovat svůj program. 

Jeho součástí je také přijetí zákona o obecném referendu, který v paragrafovém znění dnes poslanci Úsvitu projednali. Okamura prý již o návrhu jednal s představiteli ANO, kteří si vyžádali další podrobnosti, a také se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Oslovit chce i představitele dalších stran. 

Vedle návrhu zákona o referendu dnes poslanci nového sněmovního hnutí jednali také o novelách zákona o hmotné nouzi a spotřebitelském úvěru. Prvním chtějí zamezit zneužívání doplatku na bydlení pro sociálně slabé, který by byl nově zastropován na cenu obvyklou v místě podle cenové mapy Ministerstva pro místní rozvoj. Podmíněn by byl také využíváním prostor v souladu s hygienickými a technickými normami. 

Druhá norma by měla více chránit spotřebitele před lichváři, například stanovením maximální procentní sazby nákladů na úvěr ve výši mezi 20 až 25 procenty ročně podle výše jistiny. Podobný návrh měla ve svém volebním programu také sociální demokracie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…