Utajené jednání, nadšený lídr Ludvík a mlčenlivý Sobotka. Sledovali jsme, co se nad řízky a gulášem dělo ve štábu ČSSD

11.10.2014 22:18

Zatímco ještě odpoledne naznačovali lidé z vedení ČSSD mírný optimismus, večer o něj postupně přicházeli. I to byl zřejmě důvod, proč premiér Bohuslav Sobotka až do večerní ohlášené tiskové konference vůbec nepředstoupil před média, ani se neukázal ve volebním štábu, kde seděli novináři. V jednotlivých časových úsecích opustili „velící“ místo pouze Lubomír Zaorálek a Roman Sklenák. V půl deváté večer však vedení ČSSD přece jen vystoupilo.

Utajené jednání, nadšený lídr Ludvík a mlčenlivý Sobotka. Sledovali jsme, co se nad řízky a gulášem dělo ve štábu ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Podle výsledků, které již byly do té doby známé, se postupně začíná rýsovat, že sociálně demokratická strana může ztratit města Brno a Ostravu. A to přesto, že právě na tyto dosavadní bašty sázel předseda Bohuslav Sobotka. Přesto rozmrzelost nad výsledky najevo nedal.

"Domnívám se, že sociální demokracie může hovořit o pozitivních výsledcích. Na mnoha místech v zemi obhájili své posty naši členové, a to je těžší, než někoho nově přesvědčit. Navíc - ukázalo se, že tentokrát lidé volili především strany a lidi, kteří zastupují stejná uskupení, jaká jsou ve vládě. Rozhodně - na rozdíl od minulosti - tedy nelze hovořit o tom, že by občané chtěli vyjádřit svou nespokojenost se současnou politickou reprezentací. Výsledky voleb jsou tedy spíše jakýmsi dobrým referendem, které potvrzuje, že jsou lidé v naší zemi spokojeni s tím, kam současné politické směry míří," řekl Sobotka při svém prvním vystoupení v sobotu večer. Pochválil i to, že celkem 18 členů ČSSD postoupilo do druhého kola senátních voleb.

"Opět bych chtěl vyzvat, aby lidé nepodceňovali ani druhé kolo a přišli naše kandidáty podpořit, případně je podpořili, pokud jejich favoriti v prvním kole vypadli. Jen díky naší síle v Senátu budeme moci pokračovat v již nakročených cílech, které se nám dařilo prosazovat," připomněl dál Sobotka. Popřel i to, že by byly na místě obavy z toho, že po volbách, v kterých dominuje ANO Andreje Babiše, mohou nastat změny ve vládě.

"Díky výsledkům, kterými občané potvrdili, že jsou spokojeni s tím, kdo ve vládě je, věřím, že se i nadále v rámci vládní koalice bude dařit plnit program, který jsme si stanovili," reagoval na dotaz novinářů premiér.

Spekulace - kde byli zástupci pražské ČSSD?

Zatímco jindy se to v Lidovém domě jen hemží celou plejádou členů ČSSD, ty pražské nevyjímaje, o těchto volbách je zahlédnout na tomto místě možné nebylo. Proslýchalo se, že svůj hlavní "stan" rozbili v jedné restauraci poblíž pražského magistrátu. To, nad čím se tam radili, tedy zůstalo alespoň v sobotu médiím utajeno. Večer už se ani na okamžik neukázal dokonce ani kandidát na primátora Miloslav Ludvík. Ten přitom během odpoledne jako jediný projevoval radost a chuť slavit. Nešlo však o volební výsledky, v té době byly v Praze sečteny pouze jednotky procent, ale o čerstvé zjištění, že se stane dědečkem.

Guláš, řízky a ...jinak klid...Prohra to není, ale...

Restaurace Hybernia při očekávání výsledků těchto voleb zažila tedy spíše velmi klidné odpoledne a večer. Zda za to mohly již tradičně zde podávané řízky či guláš, těžko říci. V každém případě volby ukázaly sociálním demokratům po sečtení hlasů ve více než 90 procentech volebních okrsků jasně to, že alespoň  v prvním kole senátních voleb vyhráli. Kandidáti ČSSD vedli ve dvanácti obvodech.

Politická dlouhověkost Milana Štěcha?

I když zbývá ještě druhé kolo volby, dosavadní šéf Senátu Milan Štěch má už nyní šanci prodloužit svou politickou dlouhověkost v horní komoře parlamentu. Pokud uspěje, stane se rekordmanem v počtu let strávených v Senátu. V prvním kole na Pelhřimovsku totiž výrazně porazil své soupeře. Kandidát TOP 09 Ivo Jahelka na druhém místě i třetí Josef Fučík, jehož postavilo ANO, za ním s velkým odstupem zaostali.

„Dnes je Senát vnímán jako stabilizující prvek demokracie,“ řekl Štěch médiím a vybídl podobně jako premiér, voliče, aby podpořili kandidáty sociální demokracie i ve druhém kole. Do něj postoupili také ministři Jiří Dienstbier a školství Marcel Chládek. „Již v průběhu kampaně bylo zřejmé, že to v prvním kole dobře dopadne,“ pochvaloval si Dienstbier.

Jisté je po sobotě jedno: Jak Štěcha, tak i Chládka, osobně podpoří v kampani před druhým kolem právě premiér Bohuslav Sobotka. Ten ve svém komentáři, který byl v sobotu jediným, uvedl, že by byl rád, aby i na komunální úrovni vznikly koalice současných vládních stran. Jak však dodal, Andreje Babiše k tomu přemlouvat nebude.

Zdůraznil, že hlavním cílem sociální demokracie bude, aby na komunální úrovni zabránila privatizaci veřejných služeb. „Podle toho si chceme počínat i při jednání o koalicích na komunální úrovni,“ shrnul šéf sociálních demokratů krátce po spočítání většiny výsledků voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…