Utajované informace: Biden blokuje důležité nahrávky. Mohou ho před volbami poškodit

18.05.2024 12:35

Prezident Joe Biden zablokoval zveřejnění zvukových nahrávek svých rozhovorů se zvláštním poradcem Robertem Hurem, který vyšetřoval obvinění, že Biden špatně nakládal s utajovanými informacemi, ale nedoporučil trestní stíhání. Biden se odvolal na výsadu výkonné moci, což republikáni v Kongresu kritizují a požadují nahrávky. Konzervativní organizace Heritage Foundation naléhá na federálního soudce, aby urychlil soudní bitvu o přístup ke zvukovým záznamům.

Utajované informace: Biden blokuje důležité nahrávky. Mohou ho před volbami poškodit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Joe Biden zablokoval zveřejnění zvukových záznamů svých rozhovorů se zvláštním poradcem Robertem Hurem, který vedl vyšetřován týkající se obvinění, že Biden špatně nakládal s utajovanými informacemi a následně se rozhodl nedoporučit trestní obvinění.

Bílý dům ve čtvrtečním dopise republikánským zákonodárcům Sněmovny reprezentantů uvedl, že prezident se dovolává uplatnění výsady výkonné moci. Bidenův právník argumentoval, že neexistuje žádná „legitimní potřeba“, aby byly nahrávky zveřejněny.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31097 lidí
Republikáni ze Sněmovny reprezentantů si nahrávky vyžádali a dva výbory Sněmovny reprezentantů pak ve čtvrtek předložily návrh na obvinění generálního prokurátora Merricka Garlanda z pohrdání Kongresem ve snaze vyslovit mu nedůvěru za to, že nepředal zvukové nahrávky prezidenta.

V dopise, který viděl deník Financial Times, Carlos Uriarte, vedoucí oddělení ministerstva spravedlnosti pro legislativní záležitosti, republikánům ve Sněmovně reprezentantů sdělil, že ministerstvo má „povinnost chránit důvěrnost spisů orgánů činných v trestním řízení, jejichž zveřejnění by ohrozilo budoucí vyšetřování“.

Konzervativní organizace nyní Heritage Foundation naléhá na federálního soudce, aby urychlil soudní proces týkající se přístupu ke zvukovým záznamům rozhovorů prezidenta Joea Bidena se zvláštním poradcem Robertem Hurem.

Organizace Heritage Foundation argumentuje, že nedávné Bidenovo uplatnění výsady výkonné moci v reakci na předvolání Sněmovny reprezentantů zvyšuje naléhavost soudního rozhodnutí. Organizace tvrdí, že Ministerstvo spravedlnosti nepotřebovalo tolik času na přípravu odpovědi, jak tvrdilo, a poukazuje na rychlost, s jakou generální prokurátor Merrick Garland získal souhlas Bílého domu k uplatnění výsady.

Obhájci Bílého domu a Garland však tvrdí, že výsada výkonné moci je nezbytná pro zajištění budoucí spolupráce při vyšetřováních na vysoké úrovni.

Republikáni už nicméně mají k dispozici přepis Hurova rozhovoru s Bidenem, ale tvrdí, že zvukové nahrávky budou více vypovídající, protože naznačují, že pauzy by mohly vypovídat o Hurovi, který komentoval prezidentovy kognitivní funkce, nebo ukazovat na váhavost při kladení otázek, upozorňuje americký internetový deník The Hill.

„Přepisy jsou často nedokonalé, zejména pokud jde o zachycení načasování otázek a odpovědí a nesouvislostí svědka nebo mimo jiné váhání. To vše jsou důkazy o chování,“ řekl republikán Dan Bishop.

Demokraté usuzují, že republikáni chtějí tyto záznamy použít pro kampaň, aby podpořili svá tvrzení, že Biden je na svou funkci příliš starý, informuje server Politico. V přepisech rozhovoru Hur samotný uvádí, že Biden může být vnímán jako „dobře naladěný starší muž se špatnou pamětí".

Další konzervativní skupiny a média, jako například Judicial Watch nebo i CNN a dalších 11 serverů podaly podobné žaloby na zpřístupnění nahrávek. Všechny případy nyní řeší soudce Timothy Kelly, který stanovil harmonogram pro ministerstvo spravedlnosti na předložení právních argumentů do 31. května a další podání do 29. července. Heritage Foundation navrhuje zkrácení termínů.

Pokud se poražená strana odvolá, konečné rozhodnutí o zveřejnění zvukových záznamů by mohlo padnout kolem dne prezidentských voleb nebo až po nich. Předseda justičního výboru Sněmovny reprezentantů Jim Jordan naznačil, že Sněmovna reprezentantů možná podá vlastní žalobu na prosazení předvolání.

Ministerstvo spravedlnosti se k návrhu nevyjádřilo, ale právníci organizace Heritage Foundation uvádí, že vláda naznačila, že bude proti urychlení časového harmonogramu.

Proti druhému kandidátovi na prezidenta Donaldu Trumpovi je aktuálně veden soud. V rámci případu týkajícím se vyplácení peněz za mlčení se pozornost zaměřuje na pornoherečku Stormy Daniels, která vypověděla, že měla sexuální styk s Donaldem Trumpem v roce 2006. Během prezidentské kampaně v roce 2016 měl bývalý Trumpův právník Michael Cohen vyplatit Danielsové 130 tisíc dolarů za mlčení. Prokurátoři tvrdí, že Trump Organization později Cohenovi tyto peníze uhradila a podvodně je zaúčtovala jako právní výdaje.

Prokurátoři se snaží prokázat, že Trump falšoval záznamy s úmyslem zakrýt jiný trestný čin. Trump svou vinu popírá a u soudu případ označil za pokus o vměšování se do voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

18:07 Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor…