Utekli před válkou do Ruska, a nakonec je vyhnali na Sibiř. A i odtud nás vyštvali, líčí smutný příběh

30.05.2015 20:43

Ruská média od vypuknutí krize na Ukrajině už mnoho měsíců hlásají, že řada lidí z oblasti bojů na východě Ukrajiny prchá do Ruska. Třeba proto, že se údajně bojí lidí extremistickými fašistickými názory. Web Rádia Svobodná Evropa ale přináší článek o rodině, která oblast opustila, chtěla žít pod ochranou ruského medvěda, ale nakonec skončili na Sibiři, bojovali s přezíravostí místních i plísní a nakonec se raději vrátili na Ukrajinu.

Utekli před válkou do Ruska, a nakonec je vyhnali na Sibiř. A i odtud nás vyštvali, líčí smutný příběh
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát žádající pomoc Donbasu

Českém jazyce o osudu rodiny Denisenkových informoval server Echo24.cz. Početná šestičlenná rodina skončila z rozhodnutí úřadů Ruské federace v jedné vesnici na Sibiři. Přidělený byt byl ale zamořen plísní a obyvatel bytu byl nucen větrat i v sibiřské zimě. Přátelští nebyli ani místní lidé, kteří „přivandrovalé Ukrajince“ viní z toho, že Rusům berou práci a prý mohou i za růst cen v obchodech. Otec rodiny Denisenkových si podle jeho manželky Olgy našel práci na stavbě, ale vydělával si jen asi dvě stě korun denně. K dovršení všeho zlého navíc místní dělníci Ukrajince z pracoviště vyštvali.

V ostřelovaném Donbasu je prý lépe než na ruské Sibiři

„Bylo to právě otevřeně nepřátelské přijetí ze strany místních lidí, co Denisenkovy překvapilo nejvíce. Olga si stěžuje, že jejím dětem místní usedlíci dávají za vinu i to, za co nemůžou. Například to, že „kvůli vám se nám zvedly ceny“ nebo že „naši lidé kvůli vám ztrácejí práci“. Faktory jako západní sankce nebo globální pokles cen ropy jim naproti tomu zřejmě připadají jako zcela irelevantní,“ píše server.

Ukrajinci, kteří by snad chtěli ze separatistických oblastí odejít do Ruska, měli by si to napřed dobře rozmyslet. Rodina totiž také neměla zrovna moc jídla. Děti paní Olgy prý neměly moc rády chleba, ale na Sibiři se ho naučily téměř milovat, protože neměli k jídlu mnoho co jiného.

Pravdou ale prý je, že ne všichni Rusové se k uprchlíkům chovali zle. Ukrajinští uprchlíci od některých místních dostali kupříkladu oblečení. Přesto se rodina Denisenkových rozhodla Rusko opustit. Prý budou raději žít v ostřelovaném Donbasu než na ruské Sibiři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…