Útok na Lucii Bílou kvůli Alexandrovcům. Spisovatelka do něj zamíchala i Václava Havla za mřížemi

12.08.2018 10:53

Spisovatelka a moderátorka Anna Vodrážková se v komentáři uveřejněném na blogu serveru Aktuálně.cz obula do veřejnoprávního Českého rozhlasu. Nebylo to však kvůli zvláštní kauze zvané „porno v rádiu", která v horkých letních dnech proletěla Českem, ale kvůli Lucii Bílé a ruskému armádnímu sboru Alexandrovců.

Útok na Lucii Bílou kvůli Alexandrovcům. Spisovatelka do něj zamíchala i Václava Havla za mřížemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vosková figurína Lucie Bílé

21. srpna 1968 si připomeneme padesát let od chvíle, kdy na půdu Československa vjely okupační síly. Na konci 30. let minulého století vjely do Prahy nacistické okupační tanky, v roce 1968 to byly sovětské okupační tanky. Následovalo jednadvacet let komunistické normalizace pod taktovkou Gustava Husáka, kterou ukončila až sametová revoluce.

Na výročí okupace s velkou pravděpodobností zavzpomínají někteří politici. Mlčet prý nebude ani Český rozhlas, který mimo jiné chystá vzpomínkový koncert. Má připomenout písně z 60. let 20. století. Spisovatelka a moderátorka Anna Vodrážková se pozastavila nad tím, že hlavní tváří tohoto koncertu má být zpěvačka Lucie Bílá. Ta Lucie Bílá, která se v minukosti nezdráhala zpívat po boku ruského armádního sboru Alexandrovci.

Lucie Bílá se stala exkluzivním hostem Akademického souboru písní a tanců A. V. Alexandrova. Tedy tělesa, které v roce 1968 bylo součástí okupační armády a dnes je kulturní a pí ár jednotkou armády ruské. Český rozhlas byl v roce 2015 uváděn jako partner českého turné Alexandrovců, ale později se od něj distancoval. Bude se Lucie Bílá, která už se Václava Klause napodporovala dost a nyní chce být apolitická, vyjadřovat k minulému a ostatně i současnému režimu?" zeptala se Vodrážková.

Rozhlas tuto akci zkrátka pojal především jako koncert písní ze šedesátých let. Pro někoho možná téma jen rádoby zásadní, pro mě důležité a mimořádně nevkusné. Nešťastnou dramaturgií a následnou komunikací dává tato sláva spíš vzkaz, že okupace je něco, co se sice stalo, ale všichni jsme to víceméně přežili a jede se dál," pokračovala roztrpčeně dáma.

Připomněla také nedávné vyjádření libereckých komunistů na sociální síti Facebook, že jsme se v 80. letech minulého století za tuhé komunistické normalizace měli vlastně dobře. Už proto, že pivo stálo jen dvě padesát a pozdější prezident Václav Havel byl tehdy ještě za mřížemi.

Pokud nebudeme proti takovýmto symbolickým počinům protestovat, tak vlastně zlegitimizujeme zlo z minulosti. A právě před tím Vodrážková varuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…